Udspillet er næppe i strid med konventioner

Mens regeringen på forhånd havde modtaget massiv kritik for at ikke at holde sig på konventionernes smalle sti, lyder meldingerne nu, at der næppe er noget at komme efter på det område.

Hverken Dansk Flygtningehjælp eller Det Danske Center for Menneskerettigheder ønsker at udtale sig, men henviser til, at teksten først skal granskes nøje, før de tør sige noget om, hvorvidt en eller flere internationale konventioner er overtrådt.

Få penge at leve for

Fra Dansk Flygtningehjælp lyder der til gengæld kritik af den stærkt nedsatte kontanthjælp, som indvandrere og andre nytilkomne i Danmark skal leve af de første syv år. Generalsekretær Andreas Kamm peger på, at der var meget dårlige erfaringer med den nedsatte integrationsydelse, som tidligere indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) indførte, og som han siden blev tvunget til at lave om.

»Reelt sættes flygtninge under det, vi normalt betegner som eksistensminimum, nemlig kontanthjælpen. Erfaringen fra tidligere er, at de møder en økonomisk mur. Dengang var begrundelsen også, at med en lavere ydelse ville flere blive tilskyndet til at komme i arbejde. Men de kom ikke i arbejde dengang,« siger Andreas Kamm.

Ubehageligt signal

Han er bekymret over, at regeringen lægger op til at dele befolkningen i A- og B-mennesker.

»Vi sender et signal om, at her er en gruppe mennesker, som vi kan tillade os at behandle dårligere. Det er ubehageligt. Hvis det her er god socialpolitik, hvorfor indfører man det så ikke generelt i Danmark. Det er ikke rimeligt, at folk, der i forvejen har det svært, skal stilles dårligere,« mener Andreas Kamm.

Forskelsbehandling?

Dr. jur Kirsten Ketscher, ekspert i socialret fra Københavns Universitet, tør ikke give noget umiddelbart bud på, om regeringen risikerer at komme på kant med EU-retten med det nye optjeningsprincip for sociale ydelser. Hun peger til gengæld på, at det risikerer at stride mod direktivet om forskelsbehandling på grund af race eller etnisk oprindelse.

»Det skal man være meget opmærksom på, når man laver de her regler. Direktivet forudsætter ligebehandling i en række sammenhænge,« siger hun.

Afstamning afgørende

De radikale mener, at det er grundlovsstridigt, når regeringen kræver, at familiesammenføringen skal finde sted der, hvor den samlede tilknytning er størst.

I grundloven slås det fast, at ingen borgere må forskelsbehandles på grund af afstamning - og det var netop grunden til, at den gamle SR-regering opgav at stille et lignende krav.

Forskellen består i, at en dansk statsborger af eksempelvis tyrkisk afstemning risikerer at få afslag på familiesammenføring her i landet, mens en dansk statsborger af dansk afstamning godt kan.

De radikale henviser i øvrigt til, at EU-borgere, som arbejder her i landet, er sikret langt lempeligere regler for familiesammenføring.

»Vi kan komme i den situation, hvor danske statsborgere stilles ringere end EU-borgere,« siger Elisabeth Arnold, retsordfører for de radikale.

Uvist for FN-flygtninge

Det er uvist, om regeringen vil bøje sig for kritik og undlade at røre ved kontanthjælpen for konventionsflygtninge. Netop det punkt har været genstand for diskussion, da en nedsat ydelse ifølge flere eksperter vil være i strid med FN's flygtningekonvention. Udspillet omtaler ikke særskilt konventionsflygtninge, og ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil spørgsmålet først blive besvaret, når lovforslaget fremlægges.

jette.maressa@jp.dk

niels.ditlev@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.