Laksestop kan blive lakseprop
Hvis stoppet for laksefiskeri i Østersøen skal vare i årevis, risikerer dette hav at blive proppet med laks, påpeger formanden for de bornholmske fiskere.
- Man kan ikke have havet fyldt med laks, hvis ikke det er meningen, at man skal fange dem, siger Birger Rasmussen.
- Det bliver man nødt til at tage stilling til, hvis det her står ved magt, siger han om det forbud mod laksefiskeri, som de danske myndigheder indførte i onsdags i Østersøen på grund af for meget dioxin i fisken i forhold til den politisk fastsatte grænse for giften.
Hovedparten af laksene i Østersøen er i sig selv resultat af et andet miljøforhold. De er udsat som små fisk i Sverige, fordi laksen ikke længere kan gyde i de mange svenske elve, hvor der er bygget dæmninger og kraftværker. Derfor udsættes der årligt fem millioner laks som kompensation.
Paradoksalt nok må laks fortsat godt fanges og spises i Sverige, som har fået en særordning i EU. Lystfiskere må også spise laks.
De bornholmske fiskeres formand mener ikke, fiskerne er blevet rimeligt behandlet med laksestoppet.
- Det er ikke rimeligt at foretage sig noget så dramatisk på baggrund af de prøver, som er taget, siger Birger Rasmussen.
Han fremhæver, at det er uvist, hvor i det store hav Østersøen, de 30 prøvefisk er fanget og af hvem. De kan i teorien stamme fra polske fiskere fra et afgrænset område, hvor forureningen er stor. Fiskene har været nedfrosset, siden de blev fanget i 2002. De analyserede fisk kom fra samme fabrik.
/ritzau/