S-tog fejrer 70 år på skinner
Der bandes over dem, når de ikke kører. De bliver overmalet og udsat for hærværk, og de benyttes dagligt af 300.000 mennesker. I dag for 70 år sidenc kom det første S-tog på skinner i København.
De har været på banen så længe, at der ikke længere er mange, der drejer nakken af led for at se, når der ruller et S-tog ind på perronen.
Men da det første S-tog den 3. april 1934 kørte fra Frederiksberg til Klampenborg, fulgte københavnerne begivenheden med stor interesse. Stationerne var pyntede, og folk var imponerede. Både over farten og over, hvor let S-toget var at bruge, viser et kig i S-nyts arkiver.
»Et Eventyr om, hvorledes Menneskets hjerne og Hænder kan tvinge ufattelige Naturkræfter ind under deres vilje...«, et »Flammehav af Elektroner...« og »Tidens Krav til enkel og fordringsløs Komfort er opfyldt på alle Punkter...« skrev aviserne.
Det var dengang, man kunne køre fra Hellerup til Hovedbanegården for 20 øre. Siden er billetten blevet dyrere, farten hurtigere - og S-togs-nettet er i de forløbne 70 år blevet udbygget så meget, at de røde tog i dag bliver taget for givet.
Ifølge DSB S-tog tager 300.000 mennesker hver dag et af de elskede og udskældte tog, der med jævne mellemrum får tilført nye farver af graffitimalere, udsættes for hærværk, slides og bruges, så der aldrig er fare for, at klargøringshallerne bliver nedlagt.
Gennem årene er flere S-tog kørt af sporet, og når folk en kold vinterdag står og bander på perronen over problemer med driften, sporarbejde eller forsinkelser bliver det for alvor klart, at S-toget er en af grundstenene i den kollektive trafik i hovedstadsområdet.
Kilde:S-nytog og DSB arkiv