Danskerne snyder sig selv

Mange danskere ved ikke, hvad de har ret til af offentlige ydelser, og hvordan de får mest ud af deres pensioner, siger flere interesseorganisationer.

Danskerne snyder sig selv for millioner af kroner i offentlige ydelser, fordi de ikke ved nok om rettigheder og muligheder om pension, tilskud og andre ydelser.

Det siger flere interesseorganisationer, der oplever at manglende viden koster den enkelte ældre, lejer eller handikappede penge.

Meget at hente

I Ældresagen siger leder af medlemsrådgivningen Poul Dahl Hede, at mange ældre kunne få en højere folkepension, hvis de modtog den rigtige rådgivning.

»Dine private pensioner påvirker folkepensionen, men banken rådgiver den at have kendskab til offentlige ydelser. Der er op til 30 øre at hente pr. folkepensionskrone, hvis man tilrettelægger sin pension ordentligt, men kendskabet til mulighederne er ringe,« siger Poul Dahl Hede, der samtidig peger på, at når ældre bliver ældre, følger de ikke helt så godt med, som da de var yngre.

Dermed risikerer de for eksempel at gå glip af tillæg, når deres indekspensioner udløber, og deres indkomst derfor falder, hvilket giver ret til andre tillæg.

Samme mangel på viden ses samtidig, når tusindvis af danskere, der bor til leje, snyder sig selv for boligsikring. En undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed fra 1990erne viste, at kun to tredjedele af de lejere, som har ret til boligsikring, rent faktisk også får det. Hos pensionisterne var tallet 85 pct., og samlet anslog Rockwoolfonden dengang, at det offentlige risikerede at udgifterne steg med 14 pct. til 8 mia. kr., hvis alle, der havde ret til boligsikring og ydelse, søgte.

Tendensen er den samme i dag, siger økonom i Lejernes Landsorganisation Jesper Larsen.

»Systemet bygger på, at man selv skal tage initiativ til at få støtten, og det kræver, at man har en konkret viden. Det forudsætter en information, der ikke altid er der og betyder reelt, at der er mange mennesker, som ikke får den støtte, de har ret til,« siger Jesper Larsen.

henrik.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.