Ombudsmand undersøger tsunamisag

Udenrigsministeriet har afvist at forklare, hvorfor ministeriets direktør blev hjemme under tsunamikatastrofens to første døgn.

Mens hundreder af danskeres skæbne i tsunamikatastrofens kaos var uvis, og Udenrigsministeriet var ved at segne i en dårligt koordineret indsats, holdt ministeriets daværende direktør Friis Arne Petersen sig væk fra sin arbejdsplads gennem katastrofens to første døgn.

Hvorfor gjorde han det? Og hvilken betydning havde direktørens fravær for Udenrigsministeriets håndtering af de første krisedøgn, som han selv bagefter kritiserede for »tydeligvis ikke at være hurtig og effektiv nok de første dage efter flodbølgekatastrofen«.

Kaptajn, der svigter

De to spørgsmål blev ikke besvaret, da Udenrigsministeriet undersøgte sin egen tsunami-indsats i en 168 sider lang rapport, som blev offentliggjort i maj 2005. Lige siden har journalist Michael Rastrup Smith, Thailand, uden held forsøgt at få ministeriet til at svare på spørgsmålene. Hans klage til Folketingets ombudsmand fører nu til første skridt mod en undersøgelse af sagen.

Ombudsmanden har bedt Udenrigsministeriet om sagens akter og samtidig udbedt sig ministeriets bemærkninger til klagen.

»Direktørens udebliven svarer i mine øjne til, at kaptajnen på et skib i havsnød venter to døgn i sin kahyt, før han indfinder sig på broen,« siger Michael Rastrup Smith.

»Min klage går på, at Udenrigsministeriet i sin egen undersøgelse af sig selv og fortsat i sine svar til mig behændigt går uden om de vigtige spørgsmål om direktørens udebliven,« siger Michael Rastrup Smith.

50 ekstra medarbejdere

Katastrofen i Sydøstasien blev kendt 2. juledag 2004, tidligt om morgenen dansk tid.

Den dag blev 17 ekstra medarbejdere indkaldt til Udenrigsministeriet, som modtog næsten 1.500 telefonopkald om katastrofen, hvis omfang forværredes dramatisk time for time.

Om direktørens rolle hed det i ministeriets egen undersøgelse: »Udenrigsministeriets direktør er om formiddagen i kontakt med ministeriet for at vurdere situationen.

I løbet af dagen holder direktøren sig løbende tæt orienteret om situationen baseret på danske og internationale medier og Udenrigsministeriets egne oplysninger.«

Dagen efter var yderligere 33 medarbejdere kaldt på arbejde i ministeriet, der kom flere end 3.000 opkald, og antallet af dræbte og savnede steg time for time.

Friis Arne Pedersen holdt sig stadig orienteret hjemmefra.

På katastrofens tredjedag, den 28. december, mødte han selv op blandt sine nu 50 ekstraordinært indkaldte medarbejdere.

Ministeriets egen undersøgelse af forløbet forholder sig ikke til, om det betød noget, at direktøren, som nu er ambassadør i Washington, holdt sig væk de første to døgn. Rapporten nøjedes med at konkludere, at Udenrigsministeriets indsats var »ikke tilstrækkelig i de første døgn () ledelsen burde have udvist større dristighed«, og at ministeriet ikke nåede »at få etableret en effektiv, overordnet styring af den samlede indsats.«

Udenrigsministeriet har undervejs henholdt sig til, at tsunamiindsatsen er blevet evalueret i en politisk godkendt rapport. Chefen for ministeriets borgerservice, ambassadør Lars Thuesen, ønskede mandag ikke at kommentere sagen, fordi ombudsmanden nu er trådt ind i den.

john.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.