Danskere bekymrede - men ændrer ikke adfærd
Terrorangreb, krig og SAS-katastrofen har ikke rystet danskerne ud af dagligdagen, viser en Sonar-undersøgelse. Men vi er mere bekymrede.
Danskerne har ikke trods stigende bekymring forskanset sig bag nedrullede gardiner efter terrorangrebene på USA og de dramatiske begivenheder, der fulgte i ugerne efter.
Langt størstedelen af befolkningen har valgt at leve livet uændret, hvilket i praksis betyder, at de ikke har ændret på deres forbrug eller har fået mindre lyst til at gå ud som følge af terrorangreb, krigshandlinger og flyulykke.
Og det til trods for, at hver tiende dansker faktisk føler, at vedkommende selv eller den nærmeste familie er mere truet efter 11. september.
Det viser en undersøgelse, som Sonar har foretaget for Jyllands-Posten den 15. oktober, godt en uge efter angrebet på terrorister i Afghanistan og den dramatiske SAS-flyulykke i Milano.
En af de personer, der har forsket i danskernes værdier og holdninger, professor i sociologi Peter Gundelach, mener, at selv om flere føler sig truede og bekymrede, så ændrer det ikke afgørende på de daglige rutiner.
»Hverdagslivet fungerer meget stabilt og upåvirket af omverdenen. Man går på arbejde, passer sine børn og går i teatret. Hverdagen har sin egen logik, som man ikke kan rokke ved, selv om der sker så voldsomme begivenheder. Men begivenhederne ændrer ved den følelse af sikkerhed, som vi tidligere har kunnet tro på,« siger professor Peter Gundelach, Københavns Universitet.
Undersøgelsen, der er foretaget blandt godt 1200 personer, dokumenterer også, at selv om dagligdagen kører ufortrødent videre, så er danskerne ikke upåvirkede. Ti procent af befolkningen føler sig mere truet og godt 16 procent er mere bekymrede. Især blandt de yngre kvinder har de voldsomme billeder af terror, krig og ulykke sat sig spor i sindene og Danmarks Statistik kunne i går oplyse, at danskerne venter at bruge færre penge til forbrug i de kommende måneder.
»Det er naturligt at være bekymret, når man ikke rigtigt ved, hvad der sker. Tilliden til, at der er styr på tingene, bliver undermineret,« siger Peter Gundelach, der ikke vil afvise, at danskerne på længere sigt vil ændre adfærd på baggrund af terroren og de efterfølgende krigshandlinger.