Jelved bliver til næste valg

Bruxelles og København Marianne Jelved bliver på sin post som formand for Det Radikale Venstre frem til næste valg på trods af krav fra toneangivende personer i partiet om et hurtigt generationsskifte.

»Det ville være en rigtig dårlig idé at gå før valget, der kommer inden for det næste års tid. Vi har et fint regeringssamarbejde, og der er ingen grund til at skabe usikkerhed om det,« sagde økonomiministeren, da hun fredag efter et møde i EU's ministerråd i Bruxelles tog til genmæle i striden om hendes fortsatte ledelse, der forleden blev rejst af tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen.

Marianne Jelved er overrasket over debatten, og hun finder det uheldigt, at der skabes et så uroligt billede af Det Radikale Venstre. Hun udelukker, at der vil blive skabt tvivl om de radikales politiske kurs midt i en valgperiode, men lader samtidig forstå, at hun selv forlader sin post efter valget.

Generationskiftet er tilrettelagt

»Det generationsskifte, der skal ske, er tilrettelagt og vil finde sted, når tiden er inde. Hele diskussionen undrer mig, for det har været anerkendt i adskillige analyser, at vi siden valget i 1998 har været i færd med at forberede et generationsskifte,« siger Jelved, der håber at få skabt ro og klarhed på et kommende møde i den radikale hovedbestyrelse.

Om kritikken fra en række radikale amtsformænd siger hun, at man aldrig må være ømskindet, når man går ind i politik, og at det er en del af spillet, at politiske ledere kritiseres. Men samtidig afviser Jelved at sætte navn på en ny radikal leder efter det kommende valg.

»Det er ikke mig, der bestemmer, hvad der sker efter folketingsvalget. Det er vælgerne, der afgør, hvem der skal sidde i Folketinget, og valget vil afgøre, hvem der kommer ind. Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at der sidder nye og unge radikale ministre i regeringen. Vælgerne kan hjælpe ved at sende deres signal ved valget.«

Marianne Jelved, der efter sin hjemkomst også indkaldte til et pressemøde på Christiansborg, havde ellers planlagt slet ikke at tale om den indenrigspolitiske debat under sit ophold i Bruxelles. Men siddende over for en talstærk gruppe danske journalister, der bl.a. ville vide, om striden i Danmark gjorde det svært at koncentrere sig om EU-mødet, valgte hun til sidst at gå til biddet.

Fortsat til rådighed

På pressemødet i København sagde Marianne Jelved blandt andet:

- Jeg er fortsat leder af Det Radikale Venstre. Hvis nogen spørger, hvor jeg er henne efter et valg, så kan jeg oplyse, at jeg stadigvæk er opstillet i en ret sikker kreds, og at jeg stadigvæk - uanset hvordan situationen ser ud efter et valg - stiller mig til rådighed for Det Radikeal Venstre. Det skal der ikke være nogen tvivl om.

Hvilken post hun selv ønsker at få efter et valg, ville hun ikke sige noget om. Hun forventer, at de radikale går til valg med det formål at danne en regeringen sammen med Socialdemokratiet.

Marianne Jelved ville ikke bebrejde Niels Helveg Petersen hans udtalelser om, at hun burde trække sig fra posten som leder af partiet.

- Niels Helveg Petersen og alle andre har ret til at diskutere alle politiske spørgsmål med hvem, de vil. Men jeg synes, at det er ærgerligt, at dem, Niels Helveg taler med, åbenbart ikke kan holde det for sig selv. Det er også ærgerligt, at der er kommet et billede af uro i Det Radikale Venstre. Det er unødvendigt, og det vil jeg gerne prøve at mane til jorden, sagde Marianne Jelved. Hun mener ikke, at sagen har svækket hende politisk.

- Nu har jeg indkaldt til et pressemøde. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft et pressemøde med så stor interesse. Det tyder på, at jeg sidder styrket, sagde Marianne Jelved med et glimt i øjet til det store antal journalister, der var mødt op til hendes pressemøde.

Jelved afviste at sætte navne på

Marianne Jelved ønskede ikke at sætte navne på, hvem af de radikale politikere, der skal deltage i det radikale generationsskifte.

- Journalister gør den fejl at sammenligne Det Radikale Venstre med andre partier. Vi er faktisk anderledes. Det, der er anderledes hos os, er, at der er ikke en eller anden enevældighed, der udpeger en eller anden arvefølge, sagde Marianne Jelved.

- Jeg hverken vil eller kan forpligte nogen kolleger endnu. Det vil heller ikke være rimeligt overfor den demokratiske proces, som Det Radikale Venstre har haft i snart 100 år, sagde Marianne Jelved. Hun understregede, at det ikke er en nyhed, at der er tilrettelagt et generationsskifte i partiet. Det er sket helt bevidst i forbindelse med folketingsvalget i 1998.

- Det er meget vigtigt, at en ledelse sikrer sig, at der er gode og kvalificerede kræfter til at tage over, når tiden er inde til det. Det har vi bestræbt os på i partiet, i folketingsgruppen og i ministerudnævnelserne, sagde Marianne Jelved.

jorgen.ullerup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen