Lavfrekvente lyde skal efterforskes

Målet er at få løst mysteriet om de lavfrekvente lyde, som driver flere mennesker til vanvid.

Hvordan er det at lytte til en mærkværdig dyb tone i sit hjem - døgnet rundt?

Mennesker, der generes af plagsomme lyde, får nu måske opklaret mysteriet om de lyde, som driver flere af dem til vanvid. En fond og Aalborg Universitet bidrager hver med 300.000 kroner, så en grundig undersøgelse om de lavfrekvente lyde nu kan gennemføres.

»Jeg vågner op klokken to om natten og tror, at der er en lastbil, der kører i tomgang inde i soveværelset. Det føles fuldstændig som tortur, for du kan ikke komme væk fra lyden,« fortæller Solveig Odderskov i et forsøg på at forklare, hvordan hun dagligt generes af lyde i sit eget hjem.

Solveig Odderskov er formand for omkring 200 støjplagede medlemmer i Landsforeningen Infralydens Fjender, og derudover mener hun at have været i kontakt med et par tusinde danskere med samme problemer i løbet af de fire år, foreningen har eksisteret.

»Problemet er, at mange ikke kan få deres hus solgt, hvis de offentligt fortæller om deres problem,« siger Solveig Odderskov.

Fælles for alle de ramte er, at de hører meget dybe toner, og at lydkilden ikke umiddelbart findes i huset.

Adjunkt ved Afdelingen for Akustik ved Aalborg Universitet, Morten Lydolf, fortæller, at der allerede har været lavet en indledende undersøgelse med 167 mennesker, der plages af lyde.

»Det behøver ikke at være alle, der er generet af lyde, selvom de bor i samme omgivelser. Derfor er det også svært at udpege lydkilden. Vi ved slet ikke, om der er lyd. Det kan også være, at det lyder som lyd,« forklarer Morten Lydolf, der nævner muligheden for, at lydene er fysiologiske eller medicinske problemer inde i folks hoveder.

Konkret vil forskerne tage ud i omkring 20 hjem og måle støjniveauet for at finde ud af problemets eventuelle omfang.

»Vi vil tage ud og måle, hvad der er af akustisk støj i hjemmene. Den lyd vil vi så tage med hjem og analysere. Og så inviterer vi den ramte person ind i studiet og afspiller lyden igen. Altså en slags blindtest,« beskriver Morten Lydolf, der selv angiver projektets egentlige formål som en undersøgelse af, om de berørte mennesker helt konkret er udsat for lyd eller ej.

»Vi kan også risikere, at vi ikke engang kan hjælpe de her mennesker. Vi kan måske konkludere, at en eventuel lyd er under Miljøstyrelsens grænseværdier for lavfrekvent støj, og dermed er der så officielt ikke noget problem,« siger Morten Lydolf.

Han efterlyser et mere nuanceret billede rent lovgivningsmæssigt, hvor der ikke opereres med skarpe grænser af, hvornår man definerer lyde som støj.

I første omgang handler projektet ikke om at finde årsagen til lydgenerne. Kun at undersøge, om de plagsomme lyde nu også eksisterer i hjemmene.

»Og hvis Miljøstyrelsen ikke vil stole på, at vi hører noget, så må de finde ud af, hvad der så er i vejen med os. For vi vil vide, hvad det er, vi hører, og hvorfor,« siger Solveig Odderskov.

Men finder forskerne lyd, regner hun også med, at næste skridt vil være at lokalisere lydkilden.

Den første opgave bliver dog at finde den ansvarlige »akustiker«, der skal udføre selve undersøgelsen, der kommer til at vare et års tid.

Ifølge Morten Lydolf er der stor efterspørgsel efter ingeniører med de påkrævede kvalifikationer, så det kan tage noget tid at finde den rigtige til opgaven.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen