Læge tilbage efter sygehus-drama

25 ansatte til psykologsamtaler efter det blodigste overfald nogensinde på et dansk sygehus.

Artiklens øverste billede
Det var et held, at ingen af ofrene døde, siger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen.

Knap tre måneder efter det voldsomste og blodigste overfald nogensinde på dansk sygehuspersonale er situationen efterhånden ved at være normaliseret på den psykiatriske afdeling Afsnit 302 i Odense.

Den 16. marts gik en patient amok med en kniv og stak tre ansatte ned. En læge og en sygeplejerske blev livsfarligt kvæstet, mens en anden sygeplejerske blev hårdt kvæstet.

Ni går stadig psykolog

Lægen er nu tilbage i arbejde på nedsat tid, mens de to sygeplejersker fortsat er sygemeldte. De ventes dog snart i arbejde igen, mens en fjerde kollega, der var på vagt den pågældende dag, er langtidssygemeldt.

Vi er faktisk glade for, at det har fået så få konsekvenser for personalet. Man skal tænke på, at de tre ofre var meget hårdt kvæstede, og at der blev alarmtilkaldt rigtig mange kolleger, som måtte stå og overvære, at deres kolleger lå og forblødte.

Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark

25 ansatte på afdelingen har været til psykologsamtaler siden det blodige overfald, og ni af dem har fortsat samtaler med en psykolog.

Det gælder blandt andre de tre ofre for knivstikkeren samt seks kolleger, der overværede det langstrakte knivstikdrama.

Så på blødende kolleger

"Vi er faktisk glade for, at det har fået så få konsekvenser for personalet. Man skal tænke på, at de tre ofre var meget hårdt kvæstede, og at der blev alarmtilkaldt rigtig mange kolleger, som måtte stå og overvære, at deres kolleger lå og forblødte," siger Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Det lykkedes umiddelbart efter overfaldet at få isoleret knivstikkeren i et lokale, men man nåede ikke at få to af ofrene ud. Derfor måtte kollegerne stå og se på deres hårdt kvæstede kolleger, mens knivstikkeren løb rundt og fægtede med sin kniv.

Region Syddanmark lukkede afdelingen umiddelbart efter knivoverfaldet, og Arbejdstilsynet udstedte et strakspåbud om at klargøre reglerne for visitering af patienterne på afdelingen. Efter påske blev der åbnet for seks døgnpladser, og siden har afsnittet gradvist åbnet pladser.

"Uden for kategori"

Psykiatrien i Region Syddanmark har i en analyse af overfaldet konkluderet, at der ikke var konkrete ting, der kunne være gjort anderledes og have forhindret overfaldet.

"Det var simpelthen en handling "uden for kategori"," siger Anders Meinert Pedersen til Jyllands-Posten, som siger, at analysen, der ikke bliver offentliggjort, har givet anledning til i endnu højere grad at præcisere reglerne for visitering af patienter.

Disse ændringer skal også gennemføres på de resterende sygehusafdelinger i Region Syddanmark, oplyser Anders Meinert Pedersen.

Arbejstilsynet tilfreds

Arbejdstilsynet har været på besøg tidligere i maj og sagde i den forbindelse god for den måde, sygehuset arbejder på.

Det er aftalt, at tilsynet kommer igen efter sommerferien for at få præsenteret sygehusets plan for det videre arbejde med sikkerhed og arbejdsmiljø, oplyser regionen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.