Studievejledning spiller fallit
Omkring halvdelen af årets studenter fra de almene gymnasier ved ikke, hvad de vil læse.
Når årets studenter får stillet det uundgåelige spørgsmål om, hvad de vil studere, bliver omkring halvdelen af dem fjerne i blikket.
De ved det ganske enkelt ikke, viser en rundspørge, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget blandt flere end 700 af årets 3. g'ere på 10 repræsentativt udvalgte gymnasier.
Samtidig viser en undersøgelse fra Uddannelsesministeriet, at 61 pct. af alle de studenter, der blev færdige på samtlige gymnasiale uddannelser sidste år, ikke havde haft nogen personlig kontakt til en studievejleder i hele deres gymnasietid.
Tidligere var der studievejledere på hver enkelt ungdomsuddannelse, men nu er al vejledning om studievalg samlet på syv regionale Studievalg-centre, ofte langt væk fra de enkelte gymnasier.
Både rektorer, lærere og elever på gymnasier siger, at det nuværende system ikke fungerer.
Rektor efterlyser ændringer
Formanden for rektorerne, Jens Boe Nielsen:
»At hele 61 pct. ikke har haft en personlig vejledning om studievalg går bare ikke. Vi er nødt til at få det ændret.«
I erhvervslivet vækker det bekymring, at halvdelen af en årgang nye studenter ikke har nogen plan for, hvad de vil læse. Forskningschef i Dansk Industri Charlotte Rønhof kalder gymnasierne for »beskyttede værksteder«:
»Det er nødvendigt at få lavet en langt bedre brobygning mellem gymnasierne og de videregående uddannelser og erhvervslivet. Vi opfordrer politikerne til at lave nogle ændringer, når gymnasiereformen skal til serviceeftersyn efter sommerferien.«
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erkender, at der er brug for en bedre brobygning mellem ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.
»Men jeg mener stadig, at der er gode elementer i ordningen med de syv Studievalg-centre. Vi vil tage spørgsmålet om studievejledning op, når vi i regeringen til efteråret skal færdiggøre udmøntningen af målet om, at 60 pct. af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse,« siger ministeren.
- Eleverne i 3.d på Tørring Gymnasium fortæller i Morgenavisen Jyllands-Posten om deres fremtidsplaner.
- Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst. Klik her