Studerende forlænger studierne
For at undgå at blive et nummer i ledighedskøen er studerende begyndt at finde på krumspring for at udsætte deres sidste eksamen.
I flere år har stadigt flere danske studerende gjort, som de skulle for samfundets skyld; stadigt flere har skyndt sig at blive færdige med deres studier på den normerede tid. Men den økonomiske krise og den høje ledighed, især blandt nyuddannede kandidater, får nu studerende til at forlænge deres studier.
Både på Aarhus Universitet og Københavns Universitet er andelen af studerende, der afslutter deres kandidatuddannelse på den normerede tid, begyndt at stagnere eller falde i år.
»Det er en trend, som alle videregående uddannelser kæmper med i øjeblikket, at de studerende giver sig længere tid til at blive færdige, fordi der måske ikke står et job klar til dem,« siger Mette Thunø, dekan for uddannelse på Aarhus Universitet.
Mange henvendelser
Studiechef Per Andersen kan endnu ikke se tendensen i Syddansk Universitets statistik.
»Men det kommer vi til. Vores vejledere får mange henvendelser fra studerende, som vil have et godt råd om orlov eller om at udskyde specialet. Det er meget logisk, at de tænker sådan, og jeg kan sagtens forstå dem, men mit råd vil stadig være, at de skal se at blive færdige, så de kan få hjælp til at finde et arbejde.«
I en rundspørge fra fagforeningen DJØF svarede 4 af 10 studerende sidste efterår, at de overvejede at forlænge deres studier pga. udsigten til ledighed, og studenterforeninger på landets universiteter genkender tendensen.
I praktik i stedet for
Metoden er at tage i praktik frem for at tage fag og gå til eksamen; at bruge flere forsøg på at skrive specialet eller at tage færre fag på kandidatuddannelsen, forklarer Torben Holm, formand for Danske Studerendes Fællesråd.
»Der er forståeligt, at studerende forlænger deres studier for at gøre sig dygtigere, selvom det måske ikke er det bedste for samfundet,« siger han.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) siger:
»Man snyder sig selv, hvis man bliver hængende på SU frem for at blive færdig og bruge sin uddannelse. Ledigheden for nyuddannede er meget høj, men vi har mange initiativer, der kan hjælpe dem i gang, og trods alt er fire af fem i arbejde, når der er gået et år.«