Indland

Somaliere taget i systematisk snyd

Lederen af en særlig skatteenhed kalder somalieres systematiske skattesnyd for undergravende for velfærdssamfundet.

Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

I en særlig skattekontrol har Skat konstateret omfattende snyd med for høje fradrag hos somaliere i den vestlige del af Aarhus. Skat har kontrolleret i alt 269 personer med somalisk baggrund, som havde skrevet meget høje fradrag ind i deres skatteopgørelse, og ifølge Skat har 248 af dem snydt for tilsammen 12,5 mio. kr.

Somaliere har systematisk brugt den såkaldte Tast-Selv-ordning til at give sig selv uberettigede skattefradrag. Eksempelvis har somaliske kvinder trukket store beløb fra som dagplejemødre uden at være det, og somaliske mænd har trukket lønmodtagerudgifter fra, selv om de var på kontanthjælp.

Beløb ført ud af landet

Lederen af Skats indsatsprojekt, Erik Rosenbæk, siger:

»I Skat finder vi det - uanset beløbets størrelse - fuldstændig uacceptabelt, at der i visse grupper af folk med anden etnisk baggrund foregår systematisk snyd.«

Det er foreløbig kun i den vestlige del af Aarhus, at Skat systematisk har undersøgt somaliernes skatteforhold. Flere af de somaliere, der har snydt, har indbetalt penge til somaliske foreninger, og store beløb er ført ud af landet.

Formand skammer sig

De somaliske foreninger i Aarhus siger, at de ikke har kendskab til, at nogle af deres medlemmer skulle have snydt. Formanden for Somalisk Kvindeforening, Ambara Hashi Nur, siger:

»Jeg skammer mig på somaliernes vegne. De stjæler jo penge fra samfundet. Jeg tror ikke, at de har vidst, hvad de har gjort.«

Andre somaliere, som ikke ønsker at stå frem, siger til Morgenavisen Jyllands-Posten, at de personligt kender flere, der har trukket for meget fra, og at disse godt var klar over, at det var skattesnyd.

Parallelsamfund

Arbejdsmarkeds- og integrationsforsker Shahamak Rezaei fra Roskilde Universitet siger om sagen:

»Det kan være et udtryk for, at somalierne i Danmark i en vis udstrækning lever i et parallelsamfund og solidariserer sig med deres familie i hjemlandet og ikke det nye land, de er kommet til.«

Flere politiske partier vil have Skat til at udvide kontrollen af somaliere til andre dele af landet.

»De, der snyder og svindler, skal bare have med den store kølle. Jeg forventer helt klart, at Skat følger op på det og ser, om der andre steder er lignende metoder i parallelsamfund,« siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her