Spisesteder skjuler klamme madlagre

Fødevarestyrelsen afslører jævnligt kældre, hvor fødevarer opbevares ved for høj temperatur.

Artiklens øverste billede
Fødevarestyrelsen uddeler jævnligt sure smileyer, fordi fødevarer opbevares i kælderrum, der ikke er egnet til det.

Da fødevarekontrollen for nylig dukkede uanmeldt op i sushi-kæden Nyu Sakuras restaurant på Frederiksberg i København, forsvandt en medarbejder i stor hast ned i kælderen.

Fødevarekontrollen fulgte efter og fandt tilfældigvis to meget uhygiejniske og hidtil hemmeligholdte rum. Et af rummene blev brugt til nedfrysning af fersk fisk og nedkøling af flæskefars.

Rummet var også tilholdssted for en kat, som sprang ud fra vinduet, da Fødevarestyrelsen åbnede døren.

Katten var den eneste hindring for mus og rotter, for hverken, døre, vinduer eller afløb var sikrede mod skadedyr – heller ikke i det tilstødende lokale, hvor personalet vaskede arbejdsbeklædning og klude. Her lå der kattelort på gulvet. Det skriver 24timer.

Årsagen er ofte pladsproblemer

Eksemplet er ikke enestående. Fødevarestyrelsen afslører jævnligt hemmelige skumle madlagre, som man ellers forsøger at holde skjulte for kritiske blikke.

»Nogle gange skyldes det uvidenhed. Andre gange ved virksomhederne udmærket godt, at den er gal. De har typisk pladsproblemer i de eksisterende lokaler. Så tager de et gammelt kælderlokale i brug eller etablerer et træskur, som ikke er sikret mod skadedyr,« siger Vibeke Højbjerg, souschef i Fødevarestyrelsen, til 24timer.

Eksempelvis afslørede fødevarekontrollen en pizzeria-ejer i Odense i at opbevare levnedsmidler i et ikke-rottesikret affaldsskur i gården.

Dyre kvadratmeter i byerne

Problemet er særlig udtalt i de store byer, hvor kvadratmeterne i stueplan er særligt dyre.

Af indlysende årsager kan ingen oplyse, hvor mange uforsvarlige fødevarelagre der findes. Ikke alle restauratører er lige meddelsomme, når fødevarekontrollen møder op.

»Nogle gange spørger vi ejeren, hvor han opbevarer sine fødevarer, og så fortæller han ikke hele sandheden. Så en af de metoder, vi bruger, er, at vi nogle gange spørger andre end ejeren,« fortæller Vibeke Højbjerg.

Opbevaring i fjernlager

»Der var et eksempel med en café, hvor ejeren oplyste, at man kun havde det lagerlokale, vi kendte til. Men en af de ansatte oplyste os om et fjernlager, hvor der blev opbevaret kølepligtige fødevarer under forhold, der ikke var i orden,« siger Vibeke Højbjerg.

Der var tale om Café Obelix på Vesterbro Torv, København.

På Café Obelix i København afviser ejeren, Søren Nissen, til gengæld, at han skulle have fejlinformeret Fødevarestyrelsen.

»Det var en af mine ansatte – en ny medarbejder – der kom til at sige, at vi kun havde et lokale,« siger Søren Nissen, som forsikrer om, at fødevaresikkerheden ikke på noget tidspunkt har været i fare.

Mere risikabelt om sommeren

Vibeke Højbjerg lover, at fødevarekontrollørerne gør alt for at opspore lokalerne.

»Vi gør et stort stykke arbejde på at forsøge at finde skjulte lokaler, hvor der opbevares fødevarer. Vi spørger virksomhederne, kigger i baggårde og kældre, og så får vi henvendelser fra borgere. Det kan være kunder eller naboer til restaurationerne – naboer, som kender til lokalerne,« siger Vibeke Højbjerg til 24timer.

De gemte lagre er særligt problematiske om sommeren, når hundredvis af danskere bliver syge af at spise især kød, fisk og fjerkræ, som virksomheder har opbevaret ved for høje temperaturer.

For typisk fører restauratører ikke den krævede temperaturkontrol med de gemte frysere og køleskabe, for Fødevarestyrelsen følger med i de skemaer, der ifølge reglerne skal ajourføres.

Indehaver beklager

Jing-Ming Weng, som er indehaver af sushi-restauranten Nyu Sakuras på Frederiksberg, fik en bøde på 10.000 kroner. Han beklager sagen.

»Jeg begik desværre en fejl og er ked af det,« siger Jing-Ming Weng til 24timer.

LÆS OGSÅ: Fødevaresyndere skjuler sure smileyer

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.