Kommunerne har brugt "for lidt"

For første gang i årevis har kommunerne overholdt budgetterne.

Kommunerne prøvede i 2011 noget nyt, nemlig at overholde budgetterne. Endda med en margin på flere mia. kr.

I stedet for de budgetterede serviceudgifter på 227,6 mia. kr., endte regnskabet for 2011 med et forbrug på 221,9 mia. kr. Det er 5,7 mia. kr. – eller 2,5 pct. - under budgettet.

Ros fra minister

Tallene er opgjort af Danmarks Statistik og følges af ros fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) for økonomisk ansvarlighed i kommunerne.

”Det er rigtigt godt, at kommunerne har formået at vende betydelige overskridelser af budgetterne til balance på budgettet – oven i købet med et overskud på bundlinjen,” udtaler Margrethe Vestager, der håber, at kommunerne holder stilen fremadrettet, selvom hun ikke forventer overskud af denne størrelsesorden igen.

”Der bliver ikke flere penge i de kommende år, så udfordringen bliver at udvikle og modernisere velfærden på alle områder, uden det bliver dyrere.”

KL: Et kæmpe bidrag

Erik Nielsen (S), kommuneforeningen KL’s kommende formand, mener, at regnskabet afspejler de hårde tider.

”Vi har aldrig før trådt så hårdt på bremsen, og kommunerne leverer hermed et kæmpe bidrag til at genoprette balancen i dansk økonomi. Kommunalpolitikerne i de 98 kommuner har truffet de nødvendige, men vanskelige og upopulære beslutninger,” siger Erik Nielsen.

Kommunerne er tidligere blevet kritiseret for at spare på f.eks. børnehaver og skoler, når der faktisk var luft i økonomiaftalen med regeringen til at bruge flere penge. Erik Nielsen peger på, at institutioner over hele landet har holdt igen med f.eks. at købe nye bøger og renovere legepladser. Men de opsparede midler vil blive brugt senere, understreger han.

»De (børnehaver og folkeskoler, red.) har sparet op, og det er sund økonomistyring, som fortjener ros. Det er derfor også vigtigt, at regeringens sanktioner stadig respekterer økonomiaftalen og ikke straffer dem, der har været endnu mere ansvarlige end aftalt. For så bliver det rigtig svært at opretholde ansvarligheden fremover,” siger Erik Nielsen, der fremhæver besparelser på administrationen på over én mia. kr.

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at der er blevet brugt mindre end budgetteret på bl.a. dagtilbud (300 mio. kr.), skoler (300 mio. kr.) og voksne handicappede (600 mio. kr.).

Resultatet for 2011 skal ses i sammenhæng med, at anlægsudgifterne samlet lå 1,4 mia. kr. over det budgetterede.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen