Forældre overvåger deres børn

Tusindvis af danske forældre har downloadet overvågningsapps til mobiltelefonen.

Artiklens øverste billede

Big Mother is watching you. Et stigende antal forældre overvåger deres børns gøren og laden ved hjælp af overvågningsprogrammer, som de installerer på børnenes mobiltelefoner. Dermed har forældrene mulighed for via gps-signaler at sidde derhjemme og holde øje med, hvor barnet præcist befinder sig. På mindre end en måned har 8.000 danskere downloadet det nye forældrekontrolprogram MyMobile Kids Protection fra det danske firma MyMobile Security, og programmet nøjes ikke med at tilbyde gps-sporing af barnet - forældrene kan også sikre sig adgang til at læse med, hver gang barnet sender sms'er og e-mails, ligesom de kan se barnets opkaldslister, blokere bestemte telefonnumre og lukke for Facebookadgangen i skoletiden.


Tryghed for forældrene

Ifølge firmaets danske medstifter, Janus R. Nielsen, kan programmet være med til at gøre forældrene trygge, når de til hver en tid kan følge med i, hvor deres barn befinder sig. »Desuden kan den slags hjælpe børnene til en anstændig opførsel i dagens digitale verden og beskytte barnet mod de farer, som lurer på internettet,« siger Janus R. Nielsen. Formand for Børnerådet Lisbeth Zorning Andersen er derimod arg modstander af, at forældre overvåger deres børn og sikrer sig adgang til at læse børnenes sms'er og e-mails. »Det er vildt grænseoverskridende, at man som barn ikke har lov at have noget, der ligner et privatliv, som er alderssvarende. At installere et gps-overvågningsprogram på sit barns mobiltelefon er for mig at se en human udgave af at skyde en chip i nakken på det - akkurat som vi gør med vores hunde,« siger Lisbeth Zorning Andersen.


Udspionering

Der findes ingen opgørelser over, hvor mange danske børn, der gps-overvåges af mor eller far, men ifølge overvågningsforsker Peter Lauritsen fra Institut for Informationsvidenskab på Aarhus Universitet bliver den slags mere og mere anvendt. I dag findes der op mod 25 forskellige overvågningsprogrammer til smartphones, og en af de mest anvendte, Life 360° Family Locater, er ifølge producenten blevet downloadet af 16.000 danskere, og 600 nye kommer til hver uge. »Teknologien er blevet håndterbar og billig, men den slags overvågning skal bruges med stor omhu, for overvågningen rummer både mulighed for at yde barnet beskyttelse og omsorg og for at overkontrollere barnet, ja ligefrem udspionere det,« siger Peter Lauritsen.

Er det ok at overvåge sine børns færden via en app på deres mobiltelefon?

Deltag i debatten herunder

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.