Flere kommuner vil kræve robotstøvsugere

Odense er blandt den stribe af kommuner, der forventes at udnytte en ny afgørelse og kræve af ældre, at de selv køber en robotstøvsuger.

Artiklens øverste billede

Ældre i bl.a. Odense Kommune kan være de næste, der bliver mødt af et krav om at anskaffe sig en robotstøvsuger, ligesom det sker i Billund Kommune. Og senere kan flere andre kommuner følge efter.

Det sker efter, at det kommunale tilsyn under Statsforvaltningen Syddanmark – efter 15 måneders betænkningstid – har besluttet, at man ikke vil gribe ind over for Billund Kommune, og dermed står en afgørelse fra Det Sociale Nævn ved magt.

Nævnet fandt ingen grund til at anfægte, at Billund Kommune afviser traditionel støvsugning med henvisning til, at borgeren kan anskaffe sig en robotstøvsuger, der typisk koster 2.500-3.000 kr.

Sagen har været fulgt med interesse hos landets øvrige kommuner, der ifølge Anny Winther (V), formand for social- og sundhedsudvalget i kommunernes forening, KL, står på spring for at spare penge ved at kopiere Billund-modellen.

Rådmand glæder sig

KL tolker tilsynets beslutning sådan, at kommunerne nu frit kan pålægge borgere selv at investere i moderne teknologi, når den – som en robotstøvsuger – er faldet så meget i pris, at det kan kaldes et almindeligt forbrugsgode.

Rådmand Jane Jegind (V), Odense Kommune, glæder sig over afgørelsen, fordi kommunen nu ikke behøver at afvente ministeriets svar på en ansøgning om at indføre en lignende model under det såkaldte frikommune-program. Hun vil med udgangspunkt i KL’s vurdering foreslå byrådet, at man straks indfører en Billund-model.

»Det handler om, hvordan pengene bedst slår til. Jeg ved godt, at ganske få pct. af de ældre ikke har råd til sådan et forbrugsgode, men det må vi så kigge på. Det ændrer ikke ved, at vi kan bede resten om selv at betale, så vi også om 10 år har råd til at give en ordentlig hjælp til fru Petersen, når hun ligger i sengen,« siger Jane Jegind og tilføjer, at man også i dag forventer, at borgeren selv har en støvsuger.

Hos Ældre Sagen er der forbitrelse over afgørelsen.

Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen