Forældre i Brønderslev-sagen vil frifindes

I dag begynder ankesagen ved Vestre Landsret i sagen om vanrøgt, vold og seksuelt misbrug i Brønderslev-sagen. Forsvarerne kræver frifindelse. Anklageren vil have strengere straf til moderen.

Artiklens øverste billede
Anklageren, vicestatsadvokat Michael Møller Hansen, vil have skærpet straffen på fire år til moderen. Tegning: Rasmus Sand Høyer

To nye vidner - indkaldt fra forsvareren for den dømte mor i Brønderslev-sagen - tegner til at blive den eneste fornyelse, når ankesagen i dag går i gang ved Vestre Landsret.

Tidligere på året ved byretten i Hjørring blev moderen idømt fire års fængsel og faderen forvaring i en af de mest omfattende sager om vanrøgt, vold og seksuelle overgreb i en familie, der er opklaret i Danmark.

Begge de dømte har anket sagen til landsretten, men hverken anklager eller forsvarere venter, at indholdet af de 16 retsmøder i landsretten vil bringe meget nyt i forhold til de oplysninger, der kom frem i byretten.

Forsvarsadvokat Henrik Garlik Jensen har indkaldt to politifolk, der deltog i afhøringen af den ældste af døtrene i børneflokken, M. Hun var udsat for indespærring, vold og seksuelle overgreb.

Vil tilbagevise anklager

Det sker i et forsøg på at få tilbagevist anklagerne mod Tina Jensen, hvor en væsentlig årsag til den fire år lange fængselsstraf ved byretten var, at hun blev dømt skyldig i medvirken til indespærring af M, som er hendes steddatter.

»Jeg vil have politifolkene til at fortælle om omstændighederne ved forhørene af M, for jeg vil søge at vise, at Tina Jensen ikke har medvirket til indespærring af steddatteren,« siger Henrik Garlik Jensen, der kræver frifindelse af sin klient.

Anklageren, vicestatsadvokat Michael Møller Hansen, vil derimod have skærpet straffen på fire år til moderen.

»Vi mener, at det er bevist, at Tina Jensen helt klart medvirkede til indespærringen af M, og at hun derfor skal idømmes en strengere straf,« siger vicestatsadvokaten, der ikke på nuværende tidspunkt vil lægge sig fast på et krav om længden af straffen.

Straffen skal fastholdes

Han vil samtidig fastholde kravet om, at faderen, Harry Larsen, skal have samme straf, som han blev idømt i byretten, altså forvaring, hvilket vil sige fængsel på ubestemt tid. Harry Larsen blev ved byretten fundet skyldig i vanrøgt, vold af særlig grov karakter over for flere af de i alt 10 sammenbragte børn i familien, indespærring af den ældste datter samt gentagne tilfælde af voldtægt og seksuelle overgreb på de to ældste af døtrene.

Forsvareren for faderen, advokat Anne Mette Ovesen, siger, at hendes klient fortsat erklærer sig ikke-skyldig, og hun vil begære frifindelse af ham.

Harry Larsen sidder varetægtsfængslet i selvvalgt isolation i et arresthus i Jylland. Ifølge forsvareren vil han undgå selskab med andre fanger, fordi han frygter overgreb.

Mærket af isolationen

»Næsten to år i isolation har sat sit tydelige præg på min klient, der kun har kontakt med fængselsbetjentene, en sygeplejerske, en præst og mig, bortset fra enkelte besøg af et par af sønnerne. Men han vil ikke ud af isolationen af frygt for, hvad han kan blive udsat for fra andre indsatte,« siger Anne Mette Ovesen.

Der er afsat 16 retsdage frem til midten af december i landsretten, hvor tre landsdommere og ni nævninge skal tage stilling til ankesagen. Under sagen vil der kun blive stillet supplerende spørgsmål til de vidner, der tidligere har været afhørt i byretten. Sagen varer så længe, fordi vidnernes udsagn fra byretten skal læses op i landsretten.

Af de i alt 10 børn bor de to ældste for sig selv, mens de resterende er anbragt i familieplejer eller på sociale opholdssteder.

Børnene er tvangsfjernet fra forældrene, men moderen har anket længden af tvangsfjernelsen, som i første omgang blev fastlagt til at vare i alt fem år. Hun ønsker den sat ned til i alt tre år. På nuværende tidspunkt har tvangsfjernelsen varet i næsten to år.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.