Slut med hjemflytnings-bonus

Kommunerne behøver ikke længere at fortælle indvandrere om muligheden for at rejse hjem med tilskud. Det er også slut med en bonus på 25.000 kr. pr. indvandrer, som kommunen får til at flytte hjem.

Artiklens øverste billede
I øjeblikket får en indvandrer, der bliver repatrieret, et kontantbeløb på knap 120.000 kr. til at etablere sig i sit hjemland. Dertil kommer betaling af flybilletter, flytteudgifter, medicin m.v. Foto: Colourbox

Til oppositionens højlydte protester vil regeringen nu fjerne den økonomiske bonus til de kommuner, der får indvandrere til at rejse hjem.

Samtidig fjernes kommunernes pligt til at fortælle dårligt integrerede indvandrere om muligheden for repatriering, som hjemflytnings-ordningen kaldes.

Det fremgår af et nyt lovforslag, som regeringen fremsætter senere på måneden for at bekæmpe »regler, der primært er symbolpolitiske« og »den skadelige ”dem og os”-retorik, der har præget integrationspolitikken de seneste 10 år«.

I øjeblikket får en indvandrer, der bliver repatrieret, et kontantbeløb på knap 120.000 kr. til at etablere sig i sit hjemland. Dertil kommer betaling af flybilletter, flytteudgifter, medicin m.v.

Den del ændrer regeringen ikke på, men bonussen på 25.000 kr. pr. repatrieret person forsvinder.

»Man giver bonus efter, hvor mange kommunerne får til at rejse ud. Det, synes jeg, sender et uheldigt signal,« forklarer social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S).

Sagsbehandlerne skal koncentrere sig om at integrere indvandrere i stedet for at få dem til at flytte hjem.

V: Præcisionsbomber

»Det handler at man på en og samme tid siger at kommunerne skal sørge for at få indvandrere i arbejde og på den anden side også skal oplyse om, at indvandrerne kan få penge for at rejse ud af landet,« siger Karen Hækkerup.

I Venstre er der ingen opbakning til lovforslaget.

»Regeringen præcisionsbomber de dele af integrationspolitikken, som virker,« siger integrationsordfører Inger Støjberg (V).

»Det betyder, at de indvandrere, som ganske enkelt ikke kan integreres, ikke får den opfordring til at forlade landet,« fortsætter Støjberg.

I 2009 blev 129 personer repatrieret, i 2010 var det 355, mens det alene i perioden januar-august i år var 445 personer.

Derfor forstår Dansk Folkeparti ikke, at regeringen nu vil svække kommunernes indsats.

»Jeg har meget svært ved at forstå den prioritering fra regeringens side. Det har jo været en succeshistorie,« siger integrationsordfører Martin Henriksen (DF).

Han er bange for, at sagsbehandlerne i kommunerne nu vil undlade at fortælle dårligt integrerede indvandrere, at de kan få et stort pengebeløb med sig, hvis de forlader Danmark.

»Man kan frygte, at den politiske korrekthed vinder indpas, som den allerede har gjort i regeringen,« siger Martin Henriksen.

»Et forkert signal«

Det er Dansk Flygtningehjælp, der står for repatrieringen. Her mener man, at bonussen sender »et helt forkert signal til flygtninge og indvandrere i Danmark om, at de ikke er velkomne«, og derfor giver foreningen det nye lovforslag sin uforbeholdne støtte.

Kommunernes forening, KL, mener, at bonussen er skruet forkert sammen, fordi de 25.000 kr. pr. udlænding ikke er ”nye penge”, men tages fra det generelle kommunetilskud. Kommunerne har heller ikke været begejstrede for pligten til at fortælle om repatriering, siger chefkonsulent Birger Mortensen, KL.

»Det kan virke lidt omstændeligt, at man skal tage det op hver gang. Og derudover kan man frygte, at udlændingen ikke nærer helt den samme tillid til myndighederne, hvis de har en økonomisk interesse i, at man bliver sendt hjem,« siger han.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.