Annonce
Indland

Millioner at spare på robotstøvsugere

På plejehjem kan robotstøvsugere spare 65 mio. kr. årligt alene i fællesrummene, viser forsøg.

Karen Skjoldbjerg har fået en robotstøvsuger hjemme hos sig selv. Også flere plejehjem har anskaffet robotterne for at bruge mere af personalets tid til omsorg. Foto: Ole Lind

Der er millioner af kroner at spare på landets plejecentre ved at lade robotstøvsugerne overtage arbejdet fra social- og sundhedspersonalet.

Samtidig skånes de ansatte for nedslidende, manuelt arbejde, og der bliver mere tid til at være sammen med de ældre beboere.

Det er konklusionen på et projekt fra 2010-2011, hvor fire kommuner har sluppet robotstøvsugerne løs på deres plejecentre.

Rambøll Management Consulting står bag evalueringen, som viser, at de selvkørende støvsugere kan frigøre halvdelen af de arbejdstimer, der bruges på at støvsuge fællesarealer som gange, stuer, mødelokaler og aktivitetsrum. Det svarer til en besparelse på 65 mio. kr. årligt, hvis modellen blev udbredt til alle landets kommuner.

Minister: Supergenialt

Socialminister Karen Hækkerup (S) er begejstret for resultaterne.

»Det er supergenialt. Vi ved, at tid er en mangelvare, og vi vil hellere have personalet til at bruge tiden på den borgernære omsorg end på f.eks. at støvsuge,« siger socialministeren, der ser store perspektiver i sammen med kommunerne at udbrede velfærdsteknologien. F.eks. kan borgere, som er afhængige af hjælp til at spise, få noget frihed tilbage ved at bruge en spiserobot.

Jan Trøjborg (S), formand for kommuneforeningen KL, er positivt indstillet over for at indføre teknologiske løsninger, der kan frigøre tid til omsorg og samvær med de ældre. Det kan nemlig ikke erstattes med robotter, siger han.

»Kommunerne skal ikke bruge personale der, hvor teknologien kan aflaste. Der er både en økonomisk gevinst, og samtidig ved vi, at vi i fremtiden vil få svært ved at skaffe medarbejdere nok,« siger Jan Trøjborg.

Investeringen i én robotstøvsuger pr. fællesrum er ifølge evalueringen tjent hjem over en fem-årig periode.

Det vil tage længere tid at få økonomi i en udbredelse til de ældres boliger på plejecentrene. Her kan også spares en del tid, men investeringen er relativt set større, fordi der er brug for én støvsuger pr. bolig.

Mindre fysisk belastende

Undersøgelsen viser, at 73 pct. af medarbejderne oplever mindre fysisk belastende arbejde, når de benytter robotstøvsugeren frem for en traditionel støvsuger. Dette kan på sigt betyde mindre nedslidning for medarbejderne og dermed færre sygedage og mindre udgifter til behandling. Denne gevinst er dog ikke medtaget i vurderingen af potentialet, fordi den ifølge Rambøll Management Consulting er for usikker.

Der er også ulemper ved robotterne. Nogle medarbejdere synes, at den larmer meget, og at den kan være besværlig at tømme, idet støvkammeret er lille, og robotten skal løftes op i f.eks. en pose for at undgå, at støvet hvirvles op.

Det er derfor ikke alle, der ville anbefale støvsugerrobotten til andre plejecentre.

De fleste ældre er tilfredse


De ældre oplever generelt, at robotstøvsugeren gør fint rent, og at kontakten til personalet er uændret. Nogle borgere rapporterer omvendt, at robotten ikke kommer ordentligt ud i hjørner, kanter, ved tæpper og lignende.

Ingen af de adspurgte beboere oplever tilsyneladende, at robotstøvsugerne har givet dem mindre menneskelig kontakt til personalet.

Også besparelser i private hjem

Den potentielle besparelse på robotstøvsugere kan være endnu større, hvis man medtager ældre i eget hjem.

Som Jyllands-Posten skrev i går, er der åbnet op for, at kommunerne kan lade borgerne selv betale for almindelige forbrugsgoder som robotstøvsugere. Det er kommuneforeningen KL's tolkning af en afgørelse fra Det Sociale Nævn i Syddanmark i en sag fra Billund Kommune.

I Billund Kommune har robotterne støvsuget for borgernes egen regning siden 1. februar i år, og gevinsten er en årlig besparelse på 1 mio. kr.

Socialminister Karen Hækkerup vil ikke bestemme for kommunerne, hvorvidt de også skal satse på støvsugerrobotter i de ældres hjem. Hun konstaterer dog, at nævnets afgørelse umiddelbart strider mod Ankestyrelsens praksis.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Hallo: Har nogen set Lundbecks nye topchef?

Lundbeck leder og leder efter personen, der skal efterfølge Kåre Schultz. Ifølge flere iagttagere har Lundbeck-formand Lars Rasmussen med sine udtalelser gjort det svært for sig selv.

Magasin kan blive solgt

Ejeren af den danske varehuskæde Magasin, britiske Debenhams, overvejer at skille sig af med kæden. Finans
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her