Børnenes pinsler kunne være undgået

Fire års lidelser for Brønderslev-børnene kunne være undgået, hvis sagsbehandlerne i Lolland Kommune havde reageret, som de burde.

Artiklens øverste billede

Allerede for fire år siden var der tilstrækkeligt grundlag for at fjerne børnene i den såkaldte Brønderslev-sag.

Det fremgår af en hidtil hemmeligholdt redegørelse fra Ankestyrelsen, som blev omtalt ved torsdagens retsmøde ved retten i Hjørring i sagen om vanrøgt, vold og seksuelle overgreb mod de 10 børn fra Brønderslev-sagen.

Ankestyrelsens redegørelse har været tilbageholdt for offentligheden, fordi den indeholder en lang række personlige oplysninger om børnene i sagen. Men under torsdagens retsmøde blev der læst en passage op fra redegørelsen, hvori det hed, at der var grundlag for en anbringelse allerede den 12. juli 2006.

Uacceptable forhold

Anledningen var, at politiet den dag havde været på en politiforretning i familiens hus på Bandholmvej ved byen Birket på Lolland og i en rapport beskrev levevilkårene for børnene i hjemmet som fuldstændig uacceptable.

Vurderingen af, at anbringelsen skulle have været foretaget af Lolland Kommune allerede i sommeren 2006, har været afgørende for, at Ankestyrelsen har besluttet, at det er Lolland Kommune, der skal betale for den anbringelse af børnene, som først blev iværksat i vinteren 2010 af Brønderslev Kommune, som familien var flyttet til i 2009.

På torsdagens retsmøde gennemgik anklageren, vicestatsadvokat Michael Møller Hansen, samtlige underretninger og rapporter, der er lavet af politi, skoler, børnehaver med videre i de tre kommuner, hvor familien har boet i løbet af den periode, som tiltalerne gælder, dvs. Lolland, Skanderborg og Brønderslev.

Fokus på kontakt

I løbet af tiden i Lolland Kommune kom der så mange underretninger, blandt andet fra børnenes børnehave og fra politiet, at Ankestyrelsen konkluderede, at det burde have ført til anbringelse af børnene. Men i stedet fokuserede kommunens sagsbehandlere på at skabe en kontakt til familien for at få et samarbejde med forældrene etableret – og det var en klar fejl, fremgik det af Ankestyrelsens redegørelse.

Ikke kun Lolland Kommune har fået mange henvendelser fra skoler, børnehaver og naboer, der kunne have fået kommunens sagsbehandlere til at reagere. Også Brønderslev Kommune havde ifølge anklagerens gennemgang fået et stort antal underretninger fra blandt andet politiet og naboer, uden at det førte til anden indgriben end enkelte besøg fra kommunens side.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.