Annonce
Indland

300.000 danskere er uforklarligt syge

De fylder på sygehuset og i lægens konsultation, men der er ingen fysisk årsag til deres lidelser.

Arkivfoto: Colourbox

Voldsomt ondt i maven, store smerter i muskler og led, dødlignende træthed eller invalideret af dufte.

Ca. 300.000 danskere lider af en række sygdomme uden fysiske forklaringer - heraf halvdelen i et omfang, så de ikke kan passe et arbejde og har en ringe livskvalitet.

»Disse mennesker har det virkelig dårligt, og det er helt forkert at tale om hysteri eller indbildt sygdom. De fylder utroligt meget i sundhedssystemet, fordi de bliver henvist fra specialist til specialist i én uendelighed,« siger professor og overlæge Per Fink fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik på Århus Universitetshospital om de hårdest ramte, som uanset lidelser er samlet under fællesbetegnelsen ”funktionelle lidelser”.

Selv om det er umuligt at finde en fysisk årsag til lidelsen, bliver disse patienter tit behandlet - opereret i maven, medicineret og smertebehandlet.

»Ofte med så store doser morfin, at de risikerer at ende i afhængighed,« tilføjer Per Fink.

Fylder meget

»Hos de praktiserende læger fylder disse patienter meget,« siger læge Tue Flindt Müller, medlem af bestyrelsen i Praktiserende Lægers Organisation.


»Patienterne møder med uspecifikke symptomer, og vi prøver at finde en retning og sender dem så til speciallæge, men vi får dem ofte retur,« siger han.


Når de uforklarligt syge cykler rundt i sundhedssystemet, skyldes det, at der stort set ikke findes viden om denne patientgruppe.

Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Glostrup Hospital går med en bevilling på 10 mio. kr. fra Trygfonden nu i gang med en stor befolkningsundersøgelse, der skal kortlægge 10.000 danskeres funktionelle lidelser.

Læs også i Morgenavisen Jyllands-Posten:

- Når blodprøven ikke kan finde svaret

- Joys krop vil ikke samarbejde

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her