Danmark tæt på militær handel
Avancerede Seahawk-helikoptere til et større milliardbeløb er muligvis på vej til Danmark.
Danmark er tilsyneladende tæt på at bevæge sig ind i den sidste fase i indkøbet af nye helikoptere til Søværnet.
USA’s militærmyndigheder oplyser gennem Defence Security Coorperation Agency (DSCA) til den amerikanske kongres, at et forestående salg til Danmark kan beløbe sig til i alt 2 mia. dollars (11,6 mia. kroner).
Forhåndsgodkendelse
For den pris kan det danske forsvar efter planen få fingrene i 12 stk. SeaHawk MH-60R multimissions-helikoptere og en udvidet pakke bestående af adgang til reservedele og fremtidig logistisk assistance.
”Det bebudede salg vil bidrage til den nationale sikkerhed i USA ved at hjælpe med at forbedre sikkerheden hos Nato-allierede, som fortsætter med at være en vigtig drivkraft for politisk og økonomisk stabilitet i Europa,” lyder det i meddelelsen til Kongressen.
Meddelelsen kommer som led i en aktiv tilbudsproces med det danske forsvar, og den er nødvendig for, at producenten i det hele taget kan give Danmark et bindende tilbud.
Slutforhandlinger kan først blive påbegyndt, når producenten har fremsendt sit tilbud i januar 2011.
Beregnet til krigsskibe
Hvis en handel falder på plads, sker som en del af forsvarsforliget 2010-2014, hvor behovet for nye helikoptere til Søværnets Helikoptertjeneste er formuleret.
Danmark råder i forvejen over 30 år gamle kongeblå Lynx-helikopterer samt den såkaldte EH-101-helikopter. Men selv om forsvaret har stor erfaring med de to typer, har man alligevel været på udkig efter andre velegnede typer.
SeaHawk-modellen MH-60 R er en fleksibel multimissions helikopter, der vejer over 10 tons. Dens hastighed er tæt på 300 km/t, og modellen er den bærende enhed i den amerikanske flådes helikopterplan.
Seahawk-helikopteren kan operere fra landjorden, men er egentlig udviklet til udstationering om bord på helikopterbærende krigsskibe, som eksempelvis Absalon eller Esben Snarre.
Reservedelsaftale
Modsat ved tidligere danske helikopter-handler følger der denne gang en reservedelsaftale med. Samtidig er der – hvis handlen gennemføres – adgang til uddannelse af flyvepersonale, relevant kommunikationsudstyr, testudstyr og anden logistisk hjælp.
Hvis aftalen falder på plads bliver hovedleverandørerne Sikorsky Aircraft Corp. i delstaten Connecticut, Lockheed Martin i New York, General Electric i delstaten Massachusetts og Raytheon Corp. fra Rhode Island.