Broderfolk splittede om indvandrere

Indvandring og islam bekymrer svenskerne meget mindre end danskerne, selvom der er langt flere indvandrere i Sverige.

Svenskerne er langt mere positive over for indvandring end danskerne, og de anser ikke islam for at være nogen trussel for sammenhængskraften i samfundet i samme udstrækning, som danskerne gør.

Det viser den første fælles undersøgelse af sin art af svenskernes og danskernes holdning til udlændinge og indvandring.

Undersøgelsen er foretaget af det største svenske meningsmålingsinstitut, Sifo, og Rambøll/Analyse Danmark for Morgenavisen Jyllands-Posten.

To af tre svenskere er positive

65 pct. af svenskerne siger, at de opfatter de seneste årtiers indvandring som positivt, mens det er 50 pct. i Danmark. 20 pct. ser indvandring som noget negativt, mens dobbelt så mange danskere har den opfattelse.I Sverige siger 47 pct., at de ikke opfatter islam som et problem for sammenhængskraften i samfundet, mens kun 19 pct. af danskerne deler den opfattelse.Danske Drude Dahlerup, der er professor ved Stockholms Universitet, mener, at »undersøgelsen gennemhuller myten om, at den almindelige svensker har en anden opfattelse af indvandrere end den politiske elite«.

»Svenskerne står fast på, at alle mennesker har samme værdi, og man afviser at diskutere problemer ud fra etnisk og religiøs baggrund,« siger hun.

Khader: De lukker øjnene

Integrationsordfører Naser Khader (K) mener, at svenskerne lukker øjnene:»Det er udtryk for selvbedrag, når de ikke forholder sig til folks kulturelle og religiøse baggrund.«DF's næstformand, Peter Skaarup, er enig:»Svenskerne forsøger at undertrykke debatten og lægge låg på en trykkoger, men de risikerer, at den en dag eksploderer.«Trods den svenske gæstfrihed mener 36 pct., at landets indvandrer- og flygtningepolitik er for lempelig.

Sveriges borgerlige statsminister, Fredrik Reinfeldt, erkender, at den svenske integrationspolitik har fungeret for dårligt.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen