Indland

Indsamling til Jørgen Dragsdahl

Med en ny støtteforening vil en kreds af personer nu samle penge ind til dækning af journalist Jørgen Dragsdahls omkostninger i koldkrigsopgøret med professor Bent Jensen.

Jørgen Dragsdahl. Arkivfoto.

Retten i Svendborg dømte i juli koldkrigsforskeren Bent Jensen for ærekrænkelse af journalist Jørgen Dragsdahl ved at have kaldt ham KGB-agent. Den dom har Bent Jensen anket til landsretten.

Ud over 20 dagbøder á 2.000 kr. og en godtgørelse på 200.000 kr. til Jørgen Dragsdahl skal Bent Jensen betale sagen omkostninger. En kreds af personer har allerede indsamlet over 600.000 kr. til Bent Jensens retssag, og nu får Jørgen Dragsdahl også en økonomisk håndsrækning.

Dækning af retsomkostninger

Der er således dannet en Støtteforening for Jørgen Dragsdahl med det ene formål at samle penge ind til dækning af Jørgen Dragsdahls retsomkostninger.

"Det er hverken fair eller rimeligt, at den moralske og juridiske sejr kan føre til økonomisk fallit for Jørgen Dragsdahl. Og det er også betænkeligt i forhold til retssikkerhed og ytringsfrihed. Dommen betyder, at man ikke behøver at finde sig i at blive beskyldt for landsforræderi alene fordi man kritiserer sit lands udenrigspolitik," hedder det i en pressemeddelelse underskrevet af forlægger Søren Møller Christensen, Forlaget Vandkunsten, der er formand for foreningen.

I bestyrelsen sidder bl.a. pensioneret lærer Troels Toftkær og tidligere chefredaktør på dagbladet Information, Knud Vilby.

Selv om Bent Jensen er dømt til at betale sagsomkostningerne i byretten, står Jørgen Dragsdahl ifølge støtteforeningen med omkostninger, der langt overstiger, hvad retten har bevilget til dækning, og med ankesagen vil der løbe endnu flere udgifter på.

"Jørgen Dragsdahl risikerer Dragsdahl at blive ruineret af million-udgifterne til at føre den lange og kostbare retssag," skriver Søren Møller Christensen i pressemeddelelsen.

Retten i Svendborg har dømt Bent Jensen til at betale sagsomkostninger på godt 300.000 kr. til Jørgen Dragsdahl.

1.600 timer

Jørgen Dragsdahls advokat oplyste under retssagen, at han havde brugt godt 1.600 timer på sagen. Timetaksten for advokater varirerer, så udgiften løber let op i flere mio. kr.

Jørgen Dragsdahl sagde, da dommen faldt 2. juli, at han ikke har set nogen regning fra sin advokat endnu, men medgav, at han muligvis kommer til at sidde tilbage med en stor regning, der skal betales, selv om han vandt.

"Det virker absurd, at man bliver overfaldet og selv skal stå med regningen for det. Det er ikke en kritik af dommeren, men af den danske retspraksis, som ikke svarer til, hvad jeg kender fra USA," sagde Jørgen Dragsdahl.

null
Følg
Jyllands-Posten

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her