Annonce
Indland

Koldkrigsforsker får brug for mere støtte

Den økonomiske lussing til koldkrigsforskeren Bent Jensen er så stor, at indsamlingen til støtte for ham ikke slår til.

Koldkrigsforsker, professor Bent Jensen t.v. og hans advokat Ole Ravnsbo under retssagen i Svendborg. Tegning: Rasmus Sand Høyer

I en måned har Bent Jensen-Foreningen med forlægger Peter la Cour i spidsen samlet ind til støtte for professor Bent Jensens retsopgør mod journalist Jørgen Dragsdahl. Sammenlagt har 850 mennesker givet et bidrag, så der nu er indsamlet i alt godt 450.000 kr.

Men det dækker end ikke regningen til Bent Jensen for opgøret i byretten i Svendborg.

Over en halv million kroner

Professor Bent Jensen bliver - som tilkendegivet af dommerne i Svendborg allerede 7. maj - idømt 20 dagbøder a 2.000 kr., ligesom han skal betale en godtgørelse på 200.000 kr. til Jørgen Dragsdahl.

Nu viser dommen, som blev offentliggjort kl. 13, at koldkrigsforskeren tillige skal betale godt 300.000 kr. i sagsomkostninger til Jørgen Dragsdahl - helt præcist 309.277,70 kr.

Dermed kommer det til at koste Bent Jensen over en halv million kroner, at han i Morgenavisen Jyllands-Posten i januar 2007 skrev, at både Politiets Efterretningstjeneste, PET, og den sovjetiske efterretningstjeneste KGB anså den i 1980'erne indflydelsesrige journalist med speciale i udenrigs- og sikkerhedspolitik som KGB-agent.

1.600 advokattimer

Jørgen Dragsdahl var selv mødt op for at hente dommen. Hans advokat oplyste under retssagen, at han havde brugt godt 1.600 timer på sagen, hvilket svarer til en advokatregning på ca. et par millioner kroner. Jørgen Dragsdahl sagde, at han ikke har set nogen regning fra sin advokat endnu, men medgav, at han muligvis kommer til at sidde tilbage med en stor regning, der skal betales, selv om han vandt.

"Det virker absurd, at man bliver overfaldet og selv skal stå med regningen for det. Det er ikke en kritik af dommeren, men af den danske retspraksis, som ikke svarer til, hvad jeg kender fra USA," sagde Jørgen Dragsdahl.

Han sagde, at han var positivt overrasket, idet han ud fra oplysninger, han havde fået forinden om dansk retspraksis, måske kun kunne have forventet at få dækket omkostninger for 100.000-200.000 kr.

Bent Jensen var ikke mødt op for at få dommen udleveret. Bent Jensen har sagt, at han vil anke dommen til landsretten, når den foreligger.

Det har ikke været muligt at træffe Bent Jensen for en kommentar.

Dragsdahl kan stadig anke

Som tilkendegivet bliver Morgenavisen Jyllands-Posten frifundet for ærekrænkelser, og derfor skal Jørgen Dragsdahl betale avisens omkostninger. Dem har de tre dommere med retsformanden Mette Langborg i spidsen sat til 50.000 kr.

Jørgen Dragsdahl har ikke taget stilling til, om han vil anke frifindelsen af avisen.

"Jeg er ikke jurist," sagde han med henvisning til, at han nu skal studere dommen sammen med sin advokat, før de tager stilling til spørgsmålet.

LÆS OGSÅ: Ny stor regning til koldkrigsforsker

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her