Dragsdahl kæmpede mod tårerne

Journalist Jørgen Dragsdahl kæmpede mod tårerne, da han i dag afgav forklaring i retten om de personlige omkostninger ved for godt tre år siden at være kaldt KGB-agent.

Artiklens øverste billede
Jørgen Dragsdahl kunne ikke holde tårerne tilbage under dagens retsmøde i Svendborg. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Klokken 9.43 tog journalist Jørgen Dragsdahl plads i Arne Jacobsen-stolen midt i det ferskenfarvede og fyldte retslokale i Svendborg for at afgive forklaring i injuriesagen, han har anlagt mod koldkrigsforskeren Bent Jensen. Iført koksgråt jakkesæt med tilhørende vest med sin farfars guldur i lommen forklarede han, at Bent Jensens artikel i Morgenavisen Jyllands-Posten den 14. januar 2007, hvor han blev kaldt KGB-agent, har haft store personlige omkostninger.

Siden 1998 havde Jørgen Dragsdahl været fast kommentator i Hjemmeværnsbladet og CS-bladet.

”Det ophørte efter publiceringen af Bent Jensens artikel i Jyllands-Posten,” sagde Jørgen Dragsdahl og tilføjede, at han ikke har fået honorar for at stille op som kommentator i DR og TV2.

Arbejdsløs og på dagpenge

”Hvad lever du af,” spurgte Henrik Holm-Nielsen, Jørgen Dragsdahls advokat, der også i dag var klædt i lyse bukser, khakifarvet skjorte med oprullede ærmer, blåt slips og kniv i bæltet.

”Jeg er arbejdsløs og lever af dagpenge,” svarede Jørgen Dragsdahl, mens han sad med stålbrillerne mellem hænderne og drejede dem rundt.

Han tilføjede, at han havde været højskolelærer i en periode, men ”højskolen gik ikke så godt”.

Stemmen knækkede

”Siden da har du ikke haft fast arbejde, og du er på kontanthjælp,” spurgte Henrik Holm-Nielsen.

”Ja,” sagde Jørgen Dragsdahl med en stemme, der var ved at knække over, og blanke øjne.

Retsformand Mette Langborg spurgte, om det var tid til en pause, og det ville Jørgen Dragsdahl gerne have. Jørgen Dragsdahl rejste sig fra vidnestolen og satte sig i kontorstolen ved siden af sin advokat med ryggen til tilhørerne og pressen, og nu kunne han ikke længere holde tårerne tilbage. Hans advokat klappede ham trøstende på skuldrene.

Sagt op fra højskole

Efter pausen fortsatte Jørgen Dragsdahl med at afgive forklaring, nu med modpartens advokat, Ole Ravnsbo, som udspørger. Jørgen Dragsdahl forklarede, at han var blevet sagt op fra Europahøjskolen, fordi den skulle spare.

”Men efter at der kom en ny bestyrelse, som fyrede forstanderen, har jeg fået en enstemmig undskyldning fra bestyrelsen,” sagde 60-årige Jørgen Dragsdahl.

Bent Jensens artikel i Jyllands-Posten skabte også på andre måder problemer for Jørgen Dragsdahl, der beskrev et af de mest ”infame eksempler”.

Omtales i artikel

Artiklen havde givet ham og et hold højskoleelever fra Europahøjskolen problemer, da de rejste til Boston for at være frivillige hjælpere i Barack Obamas valgkampagne for at blive USA’s præsident. Forinden havde kommentatoren Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, skrevet en artikel i Weekly Standard, et førende neokonservativt ugeblad, ifølge Jørgen Dragsdahl, på baggrund af et dokument fra PET, som Bent Jensen havde givet ham. I artiklen omtaltes Dragsdahl-sagen, og at Jørgen Dragsdahl ifølge PET-dokumentet var KGB-agent.

”Artiklen var fyldt med løgn, og da jeg landede i Boston, ophørte al kontakt med Obama-kampgagnen. Der stod jeg så med højskolelelever, der skulle være frivillige i Obama-kampagnen. Amerikanerne havde naturligvis studeret artiklen i Weekly Standard og kunne se overskriften for sig: ”Tidligere KGB-agent sender frivillige ind i Obama-kampagnen”,” sagde Jørgen Dragsdahl.

Efter retsmødet uddybede han over for jp.dk, at han siden april 2008 havde arbejdet på at få besøget i stand, og at alt var på plads og aftalt med Obama-kampagnen, før de tog til Boston. Men i Boston begyndte problemerne, fordi Obama-kampagnestaben ikke reagerede på Jørgen Dragsdahls mails, og det sted, hvor højskoleeleverne skulle bo, meddelte, at de alligevel ikke kunne bo der.

”Forklaringen var, at de i Obama-kampagnen have tjekket mig på internettet og fundet artiklen i Weekly Standard,” siger Jørgen Dragsdahl og tilføjer, at det først var efter kontakt til nogle amerikanske venner, som tog kontakt til Obama-kampagnen, at tingene løste sig.

LÆS OGSÅ: Drama under retsopgør i Svendborg

LÆS OGSÅ: Koldkrigsopgør bag lukkede døre?

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen