Integration stopper ikke ekstremister

En undersøgelse viser, at danske muslimer med radikale islamistiske holdninger er veluddannede, har job og taler godt dansk.

Artiklens øverste billede

Der findes unge muslimer i Danmark, som siger, at de med vold vil forsvare islam mod de vantro, og at sharialovgivning skal erstatte demokratiet, hvis muslimer er i flertal i samfundet.

Ifølge en interviewundersøgelse fra Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser på Aarhus Universitet er de samme unge mennesker samtidig formelt set velintegrerede i samfundet:De har en uddannelse, de har et job, de taler dansk derhjemme, de har haft danske kærester, og de ser TV-Avisen og ”Paradise Hotel”.»De er ofte engagerede i frivilligt arbejde som f.eks. lektielæsning for muslimske børn og bidrager dermed til integrationen i samfundet. Dertil kommer, at de oftere end andre muslimer besøger en moské, og at de i mindre grad bruger deres stemme ved valg,« siger lektor Shahamak Razaei, der er en af forfatterne til undersøgelsen.

Forskere beklager handleplan

Konklusionen på undersøgelsen er, at mere integration ikke begrænser radikale holdninger.

Blandt forskere er den pointe så velkendt, at flere beklager, at regeringens handleplan mod radikalisering bl.a. fokuserer på fritidsaktiviteter for børn og unge i udsatte områder.»Det styrker integrationen, men forebygger ikke radikalisering,« siger Lene Kühle, lektor ved Aarhus Universitet og forsker i radikalisering.Hun mener, at det kan have en direkte negativ effekt, når skolelærere i Københavns Kommune f.eks. bliver bedt om at spotte elever med radikale holdninger.»Hvis vi alle leder efter tegn på radikalisering, sår vi et frø af mistillid i samfundet, og vi ødelægger tilliden mellem lærer og elev. Vi må stole på, at PET tager sig af de folk, der vil gribe til vold,« siger Lene Kühle.Undersøgelsen består af interview med 1.113 repræsentativt udvalgte 15-30 årige muslimer i Danmark fra 12 forskellige lande.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen