Indland

Forskere: Europa kan fryse på bare et år

Sidste gang det skete, varede det 1.300 år, og det skete pludseligt. Europa blev dækket af is på et år.

De milde europæiske vejr kan på ganske kort tid ændre sig til et kuldeinferno. Foto: Masa-aki Horimachi

I katastrofefilmen "The Day After Tomorrow" betyder ændringer i havstrømmen, at verden bliver kastet ud i en ny istid, og det hele sker på bare en uge.

Forskere kaldte scenariet urealistisk, men tilsyneladende var det ikke helt ved siden af. Det skriver sciencemag.com.

Sidste krampetrækning

For cirka 12.700 år siden frøs hele Europa til. Gennemsnitstemperaturen faldt helt op til 5 grader i Europa og 3 grader på globalt plan.

Den kolde periode, der varede 1.300 år, bliver kaldt seneste istids sidste krampetrækning.

Forskere, der har undersøgt isen på Grønland, har tidligere ment, at ændringen fandt sted i løbet af et par årtier, men ny forskning viser, at det skete på bare et enkelt år.

Stærke vinde

Forskeren Gerald Haug fra det geologiske institut i Zürich og hans kolleger har undersøgt sedimenterne i søen Meerfelder Maar i Tyskland. Gemt i det ældgamle vulkanske krater, der danner rammen for søen, er velbevarede aflejringer.

Faktisk er aflejringerne så velbevarede, at Gerald Haug kan påvise, når vejret skiftede mellem de fire årstider.

Ud over, at ændringen for 12.700 år siden skete hurtigt, kom Gerald Haug og hans hold af forskere frem til, at det skete ikke på grund af ændringer i havstrømmen, men på grund af ændringer i vindstrømmene.

Følg
Jyllands-Posten

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her