Papegøjer og delfiner i Danmark
Med stigende temperaturer vil flere dyr kunne leve i Danmark. Nogle af de mere eksotiske arter er allerede ankommet.
Ved Solrød Strand på Sjælland flyver der i øjeblikket papegøjer rundt. Det er munkeparakitter, som enten er stukket af fra deres ejere eller bevidst sat ud i naturen.
Tidligere var eksotiske kæledyrsfugle dødsdømt, hvis de endte i naturen, men klimaændringerne betyder, at en fugl som f.eks. munkeparakitten nu kan flyve frit rundt i villakvartererne og overleve vintrene på foderbrætterne.
»Om de overlever i længden, ved jeg ikke, men at de overhovedet kan leve her, er meget specielt,« fortæller Jan Kjærgaard, som er naturvejleder i Skov- og Naturstyrelsen.
Han anser det for et realistisk scenario, at der om nogle år vil flyve papegøjer frit rundt i landets parker, lige som det er tilfældet i bl.a. Amsterdam.
Helt overordnet betyder klimaændringerne ifølge Jan Kjærgaard, at der vil komme flere dyrearter til Danmark. Munkeparakitterne på Sjælland er et eksempel på den ene hovedgruppe af nye dyr, nemlig de, som nu overlever i den fri natur, efter at være stukket af eller sat illegalt ud. Andre eksempler på dyr i denne gruppe er bl.a. mallen, Europas største ferskvandsfisk, som lovligt kan købes til brug i havedamme, men nu er ved at etablere sig i det fri samt den lille nordamerikanske fisk solaborre, der nu yngler i Danmark.
Indvandring
Andre nye dyrearter i Danmark er de, som selv indvandrer på grund af de stigende temperaturer. De fleste af disse dyr er enten fugle eller insekter, som generelt er gode til at sprede sig. Insekters udbredelse er ekstremt styret af klimaændringer, da de ikke selv kan regulere deres kropstemperatur. De senere år er den store hvepseedderkop og kejserguldsmeden eksempelvis kommet til Danmark, mens fuglebestanden bl.a. er blevet udvidet med skestorken.
»Skestorken var her i 1960'erne, men uddøde. Nu er den ved at blive ret almindelig igen i Vestjylland, hvor der er over 20 par. En væsentlig årsag til, at den klarer sig så godt denne gang er klimaforandringerne,« forklarer Jan Kjærgaard, der også har godt nyt til fans af den populære delfin-serie ”Flipper”.
»Den almindelige delfin dukker nu og da op i Danmark, men der vil blive flere og flere af dem,« siger naturvejlederen.
De stigende havtemperaturer har desuden lokket multen til Danmark tidligere end normalt. Den plejer at yngle i august, men er allerede ankommet nu, fortæller Jan Kjærgaard.
Mens det er forholdsvis nemt at fastslå, hvilke dyr der med stigende temperaturer vil blive en del af det danske dyrerige, er det noget mere vanskeligt at finde ud af, hvilke der vil forsvinde.
»Dyr er generelt gode til at tilpasse sig nye betingelser, så det er svært at sige, hvor skidt det skal være for en dyreart, før den samlede bestand går tilbage,« forklarer Thomas Secher Jensen, museumsdirektør på Naturhistorisk Museum i Århus.
Indvandringen af nye dyr til Danmark har ifølge Thomas Secher Jensen den umiddelbare konsekvens - for dyrene - at konkurrencen imellem dem bliver skærpet.
Insektplage
Vi mennesker vil i første omgang mærke ændringerne, når der pludselig er mange flere hvepse omkring det hyggelige frokostbord i det fri, eller når det stigende antal insekter går til angreb på landmændenes afgrøder. Men på meget lang sigt er perspektiverne dog lidt mere alvorlige:
»Vi kan se frem til, at malaria vil blive mere udbredt igen. Vi har allerede malariamyggen i Danmark, men det tager et antal temperaturdage for malariaparasitten inde i myggen at udvikle sig. Hidtil har det været for koldt til, at den kunne nå det, inden myggen døde, men når det bliver varmere, kan det være, at parasitten lige kan nå at sprede sig med myggene,« forudser Jan Kjærgaard.
Mens det endnu er usikkert, hvor reel malariatruslen ender med at blive, er det indiskutabelt, at klimaændringerne for længst har sat sit tydelige præg på dyreriget i Danmark.
Se - eller lyt - selv efter. Eksempelvis ved Solrød Strand.