*

Indland

Mange vil betale mere i skat

4 af 10 danskere vil lukke hullet i statskassen ved at sætte skatterne op. Det sætter skattestoppet under pres, mener eksperter.

Danskerne er klar til at åbne pungen for at få lukket hullet i statskassen, som ifølge Finansministeriet vil runde 90 mia. kr. næste år - svarende til mere end 16.000 kr. pr. dansker.

Mens 4 af 10 vil lappe hullet ved at stramme skatteskruen, vil kun hver fjerde løse problemet med offentlige besparelser. Resten vil enten ikke gøre noget eller ikke tage stilling, viser en måling fra Rambøll/Analyse Danmark.

Det sætter skattestoppet under pres, mener Johannes Andersen, samfundsforsker ved Aalborg Universitet:

»Der er en accept af, at at vi skal betale mere i skat, fordi vi har problemer. Og folk vil gerne betale mere i skat, hvis de ved, hvad pengene går til«.

»Folk vil bevare velfærden«

Det får opbakning fra lektor Robert Clemmensen fra Syddansk Universitet:

»Skattestoppet har kunnet fungere, mens økonomien har buldret frem. Men noget tyder på, at det ikke er specielt robust i en krisesituation. Folk vil åbenbart hellere bevare velfærden end at skære i det offentlige«.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, kalder målingen bekymrende:

»Danmark har i forvejen verdens højeste skattetryk, og de seneste 10 år har vi haft den fjerde laveste velstandsudvikling blandt verdens rige lande. Hæver man skatterne yderligere, vil det lukke arbejdspladser«.

1 mia. kr. ekstra i skat

Skatteminister Kristian Jensen (V) afviser, at skattestoppet er under pres:

»Vi holder fortsat fast i skattestoppet. Man skal huske, at en stor del af underskuddet næste år skyldes de tiltag, vi tager for at modvirke den økonomiske krise. Når vi vender tilbage til normal drift, vil underskuddet være langt mindre.«

Mens danskerne er klar til at øge skatterne, er kommunerne allerede i gang. Når de kommunale budgetter vedtages i dag, vil de 98 kommuner hæve skatten med næsten 1 mia. kr. - 400 mio. mere end aftalt med regeringen

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her