Pensionister føler sig fattige

Især blandt de yngste pensionister er tilværelsen uden for arbejdsmarkedet kommet som en grim, økonomisk overraskelse. Ældresagen ønsker højere indbetalinger til atp.

Artiklens øverste billede

Hold på de gamle tænder, brug brillerne en sæson ekstra og opgiv enhver tanke om udlandsrejser og overdådige gaver til børn og børnebørn.

Sådan er virkeligheden for hver femte folkepensionist i Danmark, viser en ny undersøgelse fra Ældresagen.

For 21 pct. af de godt 1.000 ældre, der indgår i undersøgelsen, er pensionisttilværelsen kommet som en negativ overraskelse rent økonomisk.

»Når ældre skal spare på deres eget helbred og på deres nære, er det ikke værdigt for et rigt samfund som vores,« siger direktør Bjarne Hastrup, Ældresagen.

Det er især de nyeste pensionister mellem 65 og 69 år, som har vanskeligt ved at få pengene til at slå til, og det er ikke overraskende mennesker uden private pensioner ved siden af folkepension og atp-udbetaling.

Værst for de yngste

I den anden ende af aldersskalaen er det kun 13 pct. af de over 80-årige, som har lommesmerter.

»For de yngste ældre, der indtil for nylig har tjent en løn, er dykket størst. De har set andre lidt ældre gå på pension og nyde livet, men det er jo mennesker, som har sparet op i god tid før alderdommen. Men som samfund må vi bare erkende, at der blandt pensionisterne er mange, der af den eller anden grund ikke har lagt penge til side til pensionisttilværelsen,« siger Bjarne Hastrup.

Det er især udgifterne til at holde krop og helbred ved lige, som koster dyrt og overrasker de ældre negativt.

»Mange af de mennesker, som bliver pensionister i dag, har stadig deres egne tænder, og det er ikke billigt at vedligeholde,« siger direktøren fra Ældresagen, som har konkrete forslag til at forbedre de ældres økonomi:

»Dels bør folkepensionen stige i samme takt som priser og lønninger, dels bør indbetalingen til atp stige i de kommende år. Først fordobles og over en årrække firedobles. Det vil give tilstrækkeligt i udbetaling til en tålelig pensionisttilværelse for de ældre, der ikke har private pensioner,« siger han.

Nej til ændring

Hos Venstre er socialordfører Ellen Trane Nørby ikke indstillet på at ændre fundamentalt på pensionssystemet.

»Folk skal fortsat have frihed til selv at disponere både i deres aktive liv og siden i pensionisttilværelsen, og derfor vil vi ikke øge tvangsopsparingen via atp,« siger hun, der dog ikke vil afvise at øge ældrechecken til fattigste ældre.

Ældrechecken

Netop ældrechecken er også Dansk Folkepartis bud på at hjælpe de dårligst stillede ældre.

»Det er jo ikke den første undersøgelse, der afdækker en større gruppe pensionister, som har det svært. Måden at hjælpe dem på at er at bygge videre på ældrechecken, som jo har fået et løft i år,« siger socialordfører Martin Henriksen (DF), som ikke vil byde på, om ældrechecken på 10.300 kr. skal stige eller om målgruppen af modtagere skal udvides.

Samtidig støtter DF tankegangen hos Ældresagen om at lade folkepensionen følge pris- og lønstigninger i stedet for - som nu - at blive hævet med en mindre sats.

»Ved at betale skat hele livet har borgerne jo forsikret sig og har krav på en rimelig folkepension,« siger Martin Henriksen.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.