"Det ramlede som dominobrikker"

Hverken Rødovre Kommune, Arbejdstilsynet eller det uvildige ingeniørfirma, der er blevet sat til at undersøge sammenstyrtningen, kan forklare, hvorfor hallen på et øjeblik styrtede sammen.

Artiklens øverste billede
To tilskadekomne og en kranfører, der gik i chok, blev kørt til hospitalet efter ulykken. Foto: POLFOTO/Jens Dige

Kort før klokken 12.30 styrtede en hal under opførelse på Rødovre Parkvej nær Rødovre Hallen sammen. Én håndværker brækkede benet, mens en anden blev lettere kvæstet i ulykken, og en kranfører gik i chok. De to tilskadekomne og kranføreren blev umiddelbart efter ulykken hastet til hospitalet.

"Jeg blev meget chokeret, da jeg hørte, hvad der var sket, men jeg er lettet over, at der kun er sket mindre personskader," siger Rødovres borgmester, Erik Nielsen (S) til jp.dk.

Rødovre Kommunes stadsarkitekt, Bjarne Rieckmann, hastede kort efter sammenstyrtningen til byggepladsen, og han afviser, at ulykken indtraf, da håndværkerne var ved at hejse en stålbjælke på plads, som det ellers først blev hævdet.

"Håndværkerne arbejdede med at få dækelementerne på plads, men der er intet, som tyder på, at de tabte et af dem. Sammenstyrtningen er et stort mysterium," siger han til jp.dk.

Som dominobrikker

Heller ikke Arbejdstilsynet eller firmaet Øllgaard Rådgivende Ingeniører, som er blevet hyret ind til at undersøge omstændighederne, havde onsdag aften nogen forklaring på sammenstyrtningen.

"Vi har endnu ingen bud på, hvad der skete derude. Vi er uforstående overfor, at bygningen er brudt sammen i et sådan omfang," siger Arbejdstilsynets Hasse Mortensen, der er tilsynschef i København.

Han fortæller, at Arbejdstilsynet umiddelbart efter ulykken forbød al arbejde på byggepladsen og krævede, at en uvildig rådgiver blev hyret til at undersøge ulykkesårsagen.

Ingeniør Leif Frandsen Macheel er ansat ved Øllgaard Rådgivende Ingeniører, og han forestår den uvildige undersøgelse. Men heller ikke han kan forklare sammenstyrtningen.

"De håndværkere, vi har talt med, afviser, at det er blevet tabt noget som helst, men det er helt tydeligt, at sammenstyrtningen er begyndt et enkelt sted, og så er resten ramlet sammen som dominobrikker," siger ingeniøren og fortsætter:

"Det lader ikke til, at der er nogen konstruktionsfejl i bygningen. Det her kunne kun ske i sammenhæng med opførslen."

I morgen vil firmaet fortsætte undersøgelserne, hvor beton- og stålkonstruktionerne vil blive gennemgået nøje. Kranføreren og de to tilskadekomne vil blive afhørt, når de er blevet udskrevet fra hospitalet, og krisepsykologerne siger god for det.

Stor forsinkelse

Ifølge Rødovre Kommunes stadsarkitekt, Bjarne Rieckmann, kan ulykken forsinke færdiggørelsen af bygningen i helt op til et halvt år. Det afhænger af, hvor lang tid det vil tage at erstatte de mange ødelagte delelementer.

"Selve oprydningen tager ikke så længe, men vi skal have erstattet de elementer, der har taget skade. I bedste fald betyder det et par måneders forsinkelser, og i værste fald betyder det et halvt år," siger han.

Både Rødovre Kommune og den entreprenør, der forestår opførelsen af hallen, er forsikrede, hvilket betyder, at ulykken ikke kommer til at koste borgerne skattekroner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen