Indland

31. august bliver mindedag for faldne danske soldater

Fra næste år vil det officielle Danmark flage for de omkomne soldater - og det bliver højst sandsynligt den 31. august.

Så sent som i sidste uge vendte to soldater hjem til Danmark i kister, nemlig Jacob Grønnegaard Gade og Dan Gyde. Foto: Jesper Nørgaard Sørensen/Polfoto

Det er nemlig den dag, hvor regeringen tilbage i 1990 besluttede at sende korvetten "Olfert Fischer" til Golfen i forbindelse med den første golfkrig. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Det var første gang, at Folketinget gik uden for Danmarks grænser og tog aktiv del i internationale kriser, siger den nu pensionerede forsvarschef Jesper Helsø.

Han står i spidsen for en komité, som regeringen har nedsat, og som i øjeblikket arbejder på at etablere et monument med navnene på de dræbte danske soldater. Det skal placeres på Prinsessens Bastion på Kastellet i København.

- Danmark er den nation i verden, der i forhold til landets størrelse har haft flest udsendte til internationale missioner. Men Danmark er også det land i verden, der har mistet flest soldater målt på landets størrelse. Det kræver en officiel anerkendelse af den indsats, som de mennesker har ydet, siger Jesper Helsø.

Med til en mindedag hører også en stor mindeceremoni. Og det har forsvarsminister Søren Gade (V) egenhændigt taget initiativ til.

- Den skal holdes i Holmens Kirke i København, simpelthen fordi det er den største - og jeg tror, at det kan blive et stort tilløbsstykke, siger Søren Gade.

Højtideligheden bliver åben for alle, men de, der har mistet i årets løb, bliver specielt inviterede.

- Det handler om at vise respekt for de faldne, men også om at udtrykke medfølelse for dem, der bliver ramt. Man kan være enig eller uenig i, at vi er i Irak eller Afghanistan. Men soldaterne har de fleste stor respekt for, fordi de udfører en opgave, som et flertal i Folketinget har bedt dem om. De risikerer deres liv ved at gøre verden til et sikrere sted at være - det synes jeg er så vigtigt at påskønne, siger Søren Gade.

Kilde: Fyens Stiftstidende

Følg
Jyllands-Posten

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her