Annonce
Indland

Skælvet fik hunde til at hyle og fugle til at lette

Adskillige af jp.dk's læsere har haft oplevelser med jordskælvet til morgen.

"Det ligger dybt i både mennesker og dyr, at vi ikke kan lide når den faste grund under os giver efter," skriver Jens C. Rekling fra Charlottenlund efter morgenens jordskælv. Arkivfoto: Jens Panduro/Polfoto

Jordskælvet har givet uro mange steder i det østlige Danmark. De første til at reagere har tilsyneladende været hunde, heste og fugle.

"Min mand og jeg vågnede ved 6 tiden ved at jorden og huset rystede. Hestene i stalden begyndte at skrabe og være urolige," fortæller Lykke Andersen fra Tolstrup på Sydsjælland.

Og Finn Mortensen fra Jyllinge skriver:

"Sad ved skrivebordet, da kontorstolen pludselig rystede voldsomt og bogreolen bag mig "klirrede", som om nogen var stødt ind i den med stor kraft. Det varede 2-3 sekunder. Vores hund vågnede og hylede. Troede først, at det var en eksplosion i nærheden."

Aktive fugle

Jacob Aaberg fra Kokkedal hæfter sig ved fuglenes aktivitet:

"Jeg oplevede skælvet i Kokkedal omkring 06:25. Jeg troede, at en bil var kørt ind i huset. Jeg skyndte mig ud på vejen, men der var ikke noget at se, kun fuglene var lidt mere aktive end normalt."

Charlotte Buhl fra København lagde også mærke til fuglene reaktioner:

"Jeg sad og arbejdede ved min computer, da stolene rundt om bordet, dørene - ja hele huset rystede. Jeg gik straks ud på terassen, hvor jeg kunne høre, at alle fuglene lettede ved mosen. Da var jeg klar over, at jeg havde oplevet et jordskælv i Emdrup, da jeg for mange år siden oplevede det samme i Israel."

Dyr i sengen

En læser i Ebeltoft, Gunilla Munk, fortæller ligefrem om et dyr i sengen:

"Vågnede tidligt, kigger på uret 6.16, da sengen pludseligt føltes som der var et stort dyr, der havde hoppet op i den....Men kan så mærke at hele gulvet gynger...føler mig tosset....er det mig eller er det noget galt med huset. Går ud og kigger....mørkt....kan ikke sove...laver kaffe og tænder radioen...jordskælv---gudskelov...jeg er ikke tosset! ikke endnu....

Jens C. Rekling fra Charlottenlund giver sit bud på, at dyrene reagerer:

"Min seng rystede på nøjagtig samme uhyggelige måde, som jeg flere gange har oplevet i Los Angeles under jordskælv. Det ligger dybt i både mennesker og dyr, at vi ikke kan lide når den faste grund under os giver efter."

Med rystelser, der blev målt til 4,8 på richterskalaen i epicentret i det sydlige Sverige, var morgenens jordskælv formentlig det største, der har ramt Danmark, siden forskerne begyndte at måle den slags i 1930'erne.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Følte du Jorden ryste?
Sydsverige blev her til morgen ramt af et jordskælv, der kunne mærkes i Danmark. Har du oplevet jordskælvet?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Lad dig forføre: Smuk pavilion uden vægge
I en lund i Texas ligger La Grange Pavillion, der med sit unikke udseende formår at forføre dig ind i skovens dybe, stille ro. Kom med indenfor. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere
Tag ansvar for egne handlinger – også på internettet
Kampen mod ufrivillig deling af private billeder er en frihedskamp. For friheden eksisterer ikke for den, der ufrivilligt for delt private billeder, hvis vi ikke tager ansvar for vores egne handlinger 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her