Annonce
Indland

Skælvet fik hunde til at hyle og fugle til at lette

Adskillige af jp.dk's læsere har haft oplevelser med jordskælvet til morgen.

"Det ligger dybt i både mennesker og dyr, at vi ikke kan lide når den faste grund under os giver efter," skriver Jens C. Rekling fra Charlottenlund efter morgenens jordskælv. Arkivfoto: Jens Panduro/Polfoto

Jordskælvet har givet uro mange steder i det østlige Danmark. De første til at reagere har tilsyneladende været hunde, heste og fugle.

"Min mand og jeg vågnede ved 6 tiden ved at jorden og huset rystede. Hestene i stalden begyndte at skrabe og være urolige," fortæller Lykke Andersen fra Tolstrup på Sydsjælland.

Og Finn Mortensen fra Jyllinge skriver:

"Sad ved skrivebordet, da kontorstolen pludselig rystede voldsomt og bogreolen bag mig "klirrede", som om nogen var stødt ind i den med stor kraft. Det varede 2-3 sekunder. Vores hund vågnede og hylede. Troede først, at det var en eksplosion i nærheden."

Aktive fugle

Jacob Aaberg fra Kokkedal hæfter sig ved fuglenes aktivitet:

"Jeg oplevede skælvet i Kokkedal omkring 06:25. Jeg troede, at en bil var kørt ind i huset. Jeg skyndte mig ud på vejen, men der var ikke noget at se, kun fuglene var lidt mere aktive end normalt."

Charlotte Buhl fra København lagde også mærke til fuglene reaktioner:

"Jeg sad og arbejdede ved min computer, da stolene rundt om bordet, dørene - ja hele huset rystede. Jeg gik straks ud på terassen, hvor jeg kunne høre, at alle fuglene lettede ved mosen. Da var jeg klar over, at jeg havde oplevet et jordskælv i Emdrup, da jeg for mange år siden oplevede det samme i Israel."

Dyr i sengen

En læser i Ebeltoft, Gunilla Munk, fortæller ligefrem om et dyr i sengen:

"Vågnede tidligt, kigger på uret 6.16, da sengen pludseligt føltes som der var et stort dyr, der havde hoppet op i den....Men kan så mærke at hele gulvet gynger...føler mig tosset....er det mig eller er det noget galt med huset. Går ud og kigger....mørkt....kan ikke sove...laver kaffe og tænder radioen...jordskælv---gudskelov...jeg er ikke tosset! ikke endnu....

Jens C. Rekling fra Charlottenlund giver sit bud på, at dyrene reagerer:

"Min seng rystede på nøjagtig samme uhyggelige måde, som jeg flere gange har oplevet i Los Angeles under jordskælv. Det ligger dybt i både mennesker og dyr, at vi ikke kan lide når den faste grund under os giver efter."

Med rystelser, der blev målt til 4,8 på richterskalaen i epicentret i det sydlige Sverige, var morgenens jordskælv formentlig det største, der har ramt Danmark, siden forskerne begyndte at måle den slags i 1930'erne.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Følte du Jorden ryste?
Sydsverige blev her til morgen ramt af et jordskælv, der kunne mærkes i Danmark. Har du oplevet jordskælvet?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Overset vitamin skal redde mine knogler
K kan stå for klodset og for knoglebrud, men er også navnet på et mægtig interessant vitamin, som formentlig har indflydelse på, hvor stærke dine knogler bliver. Se, hvor i din mad du finder det. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her