Sløv studiestart bekymrer erhvervslivet

Hvem skal få ideerne, som skal sikre Danmarks udvikling, hvis de unge ikke vil på universitet, spørger Dansk Erhverv.

12 procent færre unge optages på universiteterne sammenlignet med sidste år, og det kan få betydning for Danmarks position på det globale marked, mener Dansk Erhverv.

”Vi ærgrer os over nedgangen, særligt på it-uddannelserne, for det kan koste virksomhederne vækst og samfundet gode skattekroner, hvis vi ikke uddanner flere på højeste niveau,” siger Jannik Schack Linnemann, der er forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Optaget på universiteternes it-uddannelser er gået tilbage med 6 pct. fra 2007 til 2008, oplyser Videnskabsministeriet. Bedst ser det ud på ingeniøruddannelserne, der er gået frem med 4 pct.

Mangel på økonomer

De samfundsvidenskabelige uddannelser har 11 pct. færre optagne, og universiteternes økonomistudier er gået 38 pct. tilbage.

DJØF-formand Finn Borch Andersen mener, at det faldende optag udgør et alvorligt samfundsproblem.

"Ledigheden for både jurister og økonomer er allerede i dag under 1 pct. Nu bliver det endnu mere kritisk. Det svækker både den private og den offentlige sektors globale konkurrenceevne," siger han.

DI lægger vægt på, at 2007 var et rekordår for universiteterne og finder derfor ikke nedgangen så alarmerende. Hvis man sammenligner med optagelsestallene fra 2006, og der er tale om en samlet tilbagegang på ca. 4 pct.

"Men det giver da lidt skår i glæden, at færre søger ind, da vi har brug for flere med en lang videregående uddannelse," siger forskningspolitisk konsulent Mette Fjord, DI.

Yngre studerende

Til gængæld bliver de studerende yngre og yngre. I 2008 er 62 procent af de nye studerende 21 år eller yngre, og den udvikling glæder DI og Dansk Erhverv.

"I de kommende år kommer vi til at stå over for nogle demografiske udfordringer, og derfor er det ekstra vigtigt, at unge kommer hurtigere i gang med uddannelserne og gør dem færdig på normeret tid," siger Mette Fjord.

Dansk Erhverv opfordrer regeringen til at formulere en målsætning om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en universitetsuddannelse i 2020. I dag er tallet 15 pct.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen