Haarder: Pædagoger skal op af skidtet

De unges svigtende interesse for de videregående uddannelser er gået hårdt ud over de uddannelser, der retter sig mod det offentlige arbejdsmarked.

Artiklens øverste billede

Der er optaget 9 pct. procent færre på læreruddannelsen, 22 pct. færre på pædagogstudiet og 18 pct. færre på sygeplejerskeuddannelserne.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) mener, at uddannelserne har lidt et "prestigetab"

"Ansøgerne er måske blevet skræmt af de overdrevne påstande om dårlige løn- og arbejdsvilkår under forårets overenskomstforhandlinger. Nu bliver der bedre løn og mindre bureaukrati. Jeg håber, vi herefter kan enes om at tale disse uddannelser op i stedet for at trække dem ned i skidtet i den offentlige debat,” siger Bertel Haarder.

Skuffet lærerformand

Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening, er skuffet over undervisningsministerens udmelding.

"Det er simpelthen for billigt, at en minister på den måde løber fra ansvaret uden på nogen måde at forholde sig til, hvad der skete. Det er direkte forkert at give overenskomstfornyelsen skylden for det lave optag," siger Anders Bondo Christensen til Ritzau.

Han peger på, at indholdet i de nye overenskomster netop skal gøre lærerfaget mere appetitligt for unge.

Image har betydning

Både DI og Dansk Erhverv beklager den faldende søgning til især læreruddannelsen.

”Folkeskolen er vidensamfundets centralnervesystem, og derfor skal vi både styrke læreruddannelsen kvalitativt og kvantitativt. Vi skal stoppe heksejagten på lærerne og styrke professionens image,” siger Jannik Schack Linnemann, der er forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

En undersøgelse, som Undervisningsministeriet foretog sidste år, viste, at negativ omtale af arbejdsforhold for lærere, pædagoger og sygeplejersker – lavt lønniveau, hårdt fysisk og psykisk arbejde og skiftende arbejdstider – i høj grad er medvirkende til, at uddannelserne fravælges.

Mangel på lærere og sygeplejersker

Men selvom fagene har en lav status i samfundet, er de unge generelt tilfredse med uddannelserne, når de først kommer i gang.

De tre uddannelser er Danmarks største uddannelser – foran universitetsstudier som jura og medicin.

Bertel Haarder deltager i næste uge i en konference om, hvor hvordan man styrker de offentlige rettede uddannelser og forbedrer deres image. Dertil kommer en række projekter og kampagner, der fremover skal tiltrække flere unge.

En redegørelse fra regeringen viser, at mens der ikke er udsigt til mangel på pædagoger, skal tilgangen af sygeplejersker skal øges med 15 pct. og lærere med 10 pct.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen