Forsvaret vil ikke ansætte tolke

I Irak satte de irakiske tolke livet på spil for de danske soldater. Men tilbage i Danmark takker forsvaret nej til at ansætte dem.

Artiklens øverste billede
Denne herre, forsvarsminister Søren Gade (V), vil ikke ansættere irakere i forsvaret. Foto: Kim Hundevadt.

Det har skabt så stor frustration hos flere af irakerne, at de nu har besluttet at vende tilbage til Irak, selvom det er farligt for dem, erfarer DR Nyheder.

- De sagde vi skulle medbringe vores referencer, diplomer og anbefalinger, fordi de virkelig manglede ingeniører og at vi ville få et job, så snart vi havde fået opholdstilladelse, fortæller en af de irakiske tolke til DR Nyheder.

Men sådan gik det ikke, for her i Danmark ansætter forsvaret kun danskere.

Tolken, der af sikkerhedsårsager ønsker at være anonym, var ingeniør for de danske tropper i Irak. Siden han kom til Danmark har han søgt job som ingeniør. Men ingen vil ansætte ham. Heller ikke hans gamle arbejdsgiver, forsvaret.

Det er præcist et år siden, at tolkene i ly af natten blev fløjet ud af Irak til Danmark, fordi man frygtede for deres sikkerhed. Det skete efter et massivt politisk pres for at få dem ud af Irak sammen med de danske styrker.

Det danske forsvar mangler desperat ingeniører. Alligevel ansætter man ikke de irakere, der arbejdede for forsvaret i Irak.

Forstår ikke lukket dør

Tolkene selv forstår ikke, hvordan de kunne sætte livet på spil for de danske styrker i Irak, og så møde en lukket dør hos forsvaret efter de kom til Danmark.

- De accepterede mig nok til at lade mig arbejde sammen med dem i Irak. Det er ikke acceptabelt at afvise mig her, for jeg har de rette kvalifikationer og min uddannelse er internationalt anerkendt, siger tolken til DR Nyhederne.

Ingeniørforeningen har nu bedt forsvarsministeren om at ændre reglerne, så tolkene kan få arbejde.

Kilde: DR Nyheder

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen