Dobbeltrolle ved tivoli-tjek

De to firmaer, der undersøger ulykker i forlystelsesparker, er de samme to firmaer, som forinden har godkendt forlystelsen. Det vækker kritik.

Når der sker ulykker i danske forlystelsesparker, bliver det undersøgt af to firmaer: Teknologisk Institut og Force Technology. Nøjagtig de samme firmaer, som har godkendt forlystelserne i første omgang.

"Normalt er det noget, vi er meget betænkelige ved," siger den socialdemokratiske retsordfører, Karen Hækkerup, til TV Avisen.

Et bredt flertal i Folketinget mener, at de samme firmaer ikke både kan godkende forlystelserne og undersøge dem, når det går galt.

"Det er vel lidt svært at kritisere sig selv, skal vi alle være ærlige at sige," siger Karsten Nonbo (V) til TV Avisen.

Kun Dansk Folkeparti mener ikke, at instituttets dobbeltrolle i sig selv er et problem:

"Jeg tror, at det handler om de godkendelsesprocedurer, der er. Vi skal sikre, at de har en høj, høj form for sikkerhed, så når vi besøger en forlystelse, kan vi stole på, at vi trygt kan gå op og prøve den," siger Marlene Harpsøe, der er medlem af retsudvalget for Dansk Folkeparti.

Hos Teknologisk Institut ser man heller ikke noget problem i, at det er samme virksomhed, der både godkender og undersøger en forlystelse. Ifølge instituttet har man allerede sikret sig mod at optræde i en dobbeltrolle:

"Det gør vi ved at sende nogle andre mennesker ud end den, som foretager inspektionerne, så der ikke er personsammenfald imellem de to opgaver," siger den presseansvarlige ved Teknologisk Institut, Andras Splidt, til TV Avisen.

Alligevel mener Socialdemokraterne, at der skal mere til:

"Vi bliver nødt til at få strammet op på disse regler. Det er meget gamle regler. Jeg sikker på, at der ikke er nogen, der har onde intensioner i sigte, men det nytter bare ikke noget, at der er så mange mennesker, der kommer til skade, når de går ud for at have det sjovt," siger Karen Hækkerup.

Det er dog ikke nødvendigvis en fordel at få andre til at undersøge en forlystelse efter et uheld, mener Andras Splidt fra Teknologisk Institut:

"Vil man have nogen, der kender sagen, der er fagligt kompetent, der har erfaringerne med dette, eller vil man have en udenforstående, som ikke kender til problematikkerne omkring det," spørger han.

Enhedslisten har bedt justitsminister Lene Espersen (K) forklare, hvorfor det samme firma både står for de årlige sikkerhedskontroller og efterfølgende laver havariundersøgelser for politiet. Det har ikke været muligt for TV Avisen at få en kommentar fra ministeren.

Kilde: TV Avisen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen