Mindelunden: Nej tak til Dansk Folkepartis penge

Partiet ville donere 15.000 kroner til mindehøjtidelighed for danske frihedskæmpere. Nej tak, lød svaret.

Artiklens øverste billede

Fonden bag Mindelunden i Ryvangen i København, hvor mange tusinde besøgende hvert år mindes dræbte frihedskæmpere fra den tyske besættelse af Danmark, vil ikke modtage en gave fra Dansk Folkeparti, skriver Berlingske Tidende.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse havde ellers i år besluttet at give afkastet fra partiets salg af julemærker, 15.000 kroner, til Kammeraternes Hjælpefond, der står for den årlige mindehøjtidelighed den 4. maj. Men hovedbestyrelsen måtte rykke for svar fra fondens daværende formand, Anna-Lisa Clausen.

Og det lød ifølge ordfører Søren Espersen på et nej - uden begrundelse.

Overrækkelse på landsmøde

Fondens nye og netop tiltrådte formand, Martin Frøland, siger, at afvisningen skyldes, at gaven skulle overrækkes på Dansk Folkepartis landsmøde til efteråret, og da fonden ønsker at holde sig ude af al form for partipolitik, måtte man sige nej.

»Vores nej har ikke noget med Dansk Folkeparti at gøre. Vi siger eksempelvis også nej til at have andre faner end Dannebrog og Frihedsfanen repræsenteret ved højtideligheden i Mindelunden,« siger formanden.

Søren Espersen: Uforskammet

Han tilføjer, at fonden har været meget glad for Dansk Folkepartis interesse for Mindelunden, hvor partiet blandt andet har stillet spørgsmål i Folketinget om vedligeholdelsen. Men Søren Espersen er ikke tilfreds med forklaringen.

»Det mindste man kan gøre, når man tilbydes en gave, er at skrive et brev og ikke bare give et uforskammet nej, som vi oven i købet skulle rykke for,« siger han til Berlingske Tidende.

Søren Espersen nævner, at da partiet ved kronprinseparrets bryllup i 2004 gav en gave til Anders Lassen-fonden, som kronprinsen er protektor for, fik man både et brev og en personlig tak fra kronprinsen.

»Jeg er ikke i tvivl om, at der er nogen i bestyrelsen, som ikke vil have med Dansk Folkeparti at gøre,« siger han.

Gaven fra Dansk Folkeparti var øremærket til et nyt højttaleranlæg, som kan nå de 5.000-6.000 besøgende, der møder op til den årlige mindehøjtidelighed. Men ifølge Martin Frøland kan fonden nok klare sig med et lejet anlæg til arrangementet.

Dansk Folkepartis julemærker har siden 2001 givet gaver til en række foreninger som Forældreforeningen for børn og unge med kræft, Inges kattehjem, »Himmelekspressens« komité, veteranforeningen De Blå Baretter og Natteravnene.

Kilde: Berlingske Tidende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen