Brugerbetaling kan afskaffe lægemangel
Mens manglen på praktiserende læger flere steder i landet gør det umuligt for folk at få deres egen læge, bliver diskussionen om brugerbetaling stadig mere relevant.
Al forskning viser nemlig, at selv en beskeden brugerbetaling vil få folk til at gå mindre til lægen, og det vil give plads til dem, der i dag står helt uden, skriver Fyens Stiftstidende og Nordjyske.
- Det kan afhjælpe problemet med, at der mangler praksislæger i Danmark, for hvis folk går lidt mindre til lægen, kan den enkelte læge have flere patienter.
- Problemet er, at folk ikke nødvendigvis kun skærer de unødvendige lægebesøg væk, siger Jes Søgaard, som er direktør for Dansk Sundhedsinstitut (DSI).
Han mener dog, at argumenterne for brugerbetaling bliver stærkere i takt med, at lægemanglen vokser.
- Grundlæggende er det en politisk vurdering, men jeg vil nok sige, at med de tendenser, der er på lægeområdet, hvor der er en stor vækst i efterspørgslen, er jeg ved at tippe over fra at være moderat skeptiker til at være moderat tilhænger af brugerbetaling hos den praktiserende læge, siger han til Fyens Stiftstidende og Nordjyske.
Ingen politisk stemning
På Christiansborg er brugerbetaling nærmest fy-ord nummer et, men også her er der fortalere langt ind i regeringspartierne. Venstremanden Karsten Lauritzen var forrige år med til at få brugerbetaling skrevet i Venstres principprogram, og selv om Anders Fogh Rasmussen har afvist at røre området, så holder han fast.
- Sundhedssystemet er under pres, og når vi nu har flere eksperter, der siger, det er en god ide, så fortjener det en politisk diskussion. En omlægning vil være fornuftig, og så er det en god liberal sag, at folk skal betale et symbolsk beløb på måske 50 kroner, så de kan se, at det ikke er gratis at gå til lægen, siger han.
Næstformand for danske regioners sundhedsudvalg, venstremanden Aleksander Aagaard, er ganske enig og opfordrer sine partifæller til at tage fat på diskussionen.
- Hvis vi ikke gør noget, så kan vi ikke efterkomme efterspørgslen i fremtiden. Jeg synes ikke, det vil være nogen stor ulykke at lægge et lille gebyr på behandling, siger han.
Formanden for lægeforeningen, Michael Dupont, er derimod ikke klar til at ændre holdning.
- Det vil være svært at fastholde en fri og lige adgang til lægen, hvis vi indfører brugerbetaling, så vi tror, at bivirkningerne vil være større end fordelene, siger Michael Dupont, som dog erkender, at lægemangel er en udfordring.
Kilde: Fyens Stiftstidende og Nordjyske