JP-fotograf truet af demonstrant

<p>Jyllands-Postens fotograf Niels Hougaard blev truet og forsøgt frarøvet sit kamera af en vred, ung mand fra Ungdomshuset under den ugentlige demonstration torsdag aften. Chefredaktør kalder episoden ”en skandale”.</p>

Artiklens øverste billede
Demonstranter fotograferet i forbindelse med etårsdagen for rydningen af Ungdomshuset. På banneret står: "I knuste vores hjerter, men ikke vores ånd."Jyllands-Postens fotograf Niels Hougaard har fået nok af ballademagere med tilknytning til ungdomshuset efter torsdagens chikane. Foto: Lars Krabbe

Niels Hougaard dækkede torsdagens demonstration, der startede på Gammeltorv i København kl. 17. Han fulgte optoget i 20 minutter, indtil en sortklædt aktivist fra demonstrationen hev fat i hans kamera og råbte "skrid, dit svin."

Den ophidsede unge mand forsøgte at rykke kameraet fra Niels Hougaard, der dog ikke overgav sig. Han nægtede at slippe sit kamera, og til sidst opgav den unge mand sit forehavende. Niels Hougaard forlod derefter demonstrationen.

"Jeg blev naturligvis bange, men mest af alt enormt vred. Hvorfor opfører man sig sådan? Jeg har dækket sagen om Ungdomshuset i årevis, og jeg har altid været fuldstændig fair. Alligevel står der en hel flok demonstranter og kigger på, at jeg bliver overfaldet. Ikke en eneste griber ind. Det er jeg skuffet over," siger Niels Hougaard, der har meddelt sin arbejdsplads, at han for nuværende ikke ønsker at have flere fotoopgaver omkring Ungdomshuset.

”Vi lader os ikke skræmme”

Niels Hougaard får fuld opbakning fra Jyllands-Postens ledelse.

”Niels har allerede gjort mere, end man kunne forvente i dækningen af Ungdomshuset og Nørrebro. Det er en selvfølge, at vi accepterer hans ønske om ikke længere at få opgaver med forbindelse til den sag,” siger ansvarhavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen.

”Det er en skandale, at vores ansatte bliver chikaneret, mens de udfører deres job. Men man kan ikke skræmme Jyllands-Posten. Vi vil fortsat være til stede på Nørrebro,” forsikrer Jørn Mikkelsen.

Han mener, at politiet må sikre pressens ret til at dokumentere virkeligheden.

”Det må være politiets opgave at beskytte journalister og alle andre borgere, der blot udfører deres arbejde.”

Tidligere offer for vold

Niels Hougaard er meget påvirket af hændelsen. Selv om han ikke kom noget til rent fysisk, vækker sammenstødet med den unge mand alligevel grimme minder. Han er tidligere blevet overfaldet under fotoopgaver på Nørrebro, og senest i februar blev han overfaldet af seks unge, der skubbede og slog ham. Da Niels Hougaard væltede om på asfalten, begyndte de unge at sparke ham. Efterfølgende måtte han behandles på skadestuen.

"Jeg har prøvet at komme mig efter det sidste overfald ved at se frygten i øjnene og ikke lade mig skræmme. Nu sker dette, og jeg gider simpelthen ikke mere. Livet er for kort til den slags mennesker," siger Niels Hougaard, der har boet på Nørrebro i 13 år.

Han er to gange tidligere blevet overfaldet i forbindelse med sit arbejde på Nørrebro.

Umuligt at dække Ungdomshuset

Niels Hougaard har ikke tænkt sig at anmelde sagen til politiet.

"Jeg mener ikke, det burde være nødvendigt at have politibeskyttelse for at kunne udføre sit job, og jeg ønsker heller ikke at blive sat i bås med politiet. Jeg kan bare konstatere, at den eneste måde, jeg kan undgå at blive chikaneret, er at blive væk. Det er ikke muligt at dække Ungdomshuset uden at blive svinet til, og det vil jeg ikke finde mig i," siger Niels Hougaard.

"Jeg er ikke bange eller skræmt væk. Men lige nu orker jeg simpelthen ikke at beskæftige mig med Ungdomshuset."

Selv om de unge allerede har fået lovning på et opholdssted svarende til Jagtvej 69, fortsætter demonstrationerne "indtil vi går ind i vores nye ungdomshus. Ellers risikerer vi bare at de glemmer, hvor meget vi fylder, når vi er på gaden," skriver Ungdomshuset på deres hjemmeside.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til episoden fra Ungdomshuset, men advokat Knud Foldschack fra fonden Jagtvej 69 tager afstand fra vold og trusler.

"Det er klart, at den slags metoder er uacceptable. Jeg kender ikke den konkrete hændelse, da jeg lige er kommet hjem fra en rejse. Men jeg synes - som jeg har sagt tidligere - at vold er helt uacceptabelt," siger Knud Foldschack.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen