Indland

Tilslutning til Hitz ub-Tahrir står stille

Aggressiv hvervekampagne blandt unge lykkes ikke rigtig for Hizb ut-Tahrir, vurderer forsker og integrationskonsulent.

Omkring 1000 mennesker protesterede fredag i København mod, at en række danske aviser onsdag igen offentliggjorde en eller flere Muhammed-tegninger. Foto: Jan Dagø

Den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir har ikke formået at udnytte Muhammed-krisen til at vokse i Danmark, og sammenlignet med dens tidligere vækst i slutningen af 90'erne står bevægelsen stille.

Men Hizb ut-Tahrir har udviklet sig organisatorisk, og den er blevet bedre til at håndtere pressen. Det vurderer Kirstine Sinclair, ph.d. stipendiat ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet. Hun har fulgt bevægelsen tæt og er medforfatter til bogen Hizb ut-Tahrir i Danmark.

»Hizb ut-Tahrir har ikke formået at profilere sig på Muhammed-krisen. Foreningen har ikke noget medlemskartotek, og det er svært at tælle hoveder, men mit indtryk er, at bevægelsen ikke er vokset markant siden offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne i 2005,« siger Kirstine Sinclair.

Søvndal hjælper

Hun mener, at Hizb ut-Tahrir i høj grad lever af pressens opmærksomhed. Senest kom foreningen i mediernes søgelys, da den i fredags demonstrerede mod genoptrykningen af Muhammed-tegningerne og ved den lejlighed fik selskab af Det Islamiske Trossamfund og flere imamer.

Kirstine Sinclair mener, at der er flere eksempler på, at Hizb ut-Tahrir ikke længere er så isoleret som tidligere. Bl.a. har den samarbejdet med Det Islamske Trossamfund om afholdelse af en konference mod diskrimination, og senest har trossamfundet og fremtrædende imamer altså deltaget i en Hizb ut-Tahrir demonstration.

»Men Villy Søvndals (SF) udfald mod bevægelsen betyder meget mere for Hizb ut-Tahrirs mulighed for at rekruttere nye medlemmer. Det kan foreningen bruge til at sige til andre muslimer, at de alle sammen er uønskede i det danske samfund,« siger Kirstine Sinclair.


Rekrutterer ivrigt


Hizb ut-Tahrir har længe delt over løbesedler ud ved de større moskeer, og ifølge unge, som Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med, forsøger bevægelsen aggressivt at rekruttere nye medlemmer. Men det er der ikke noget nyt i, mener indvandrerkonsulent og forfatter Fahmy Almajid. Han vurderer, at bevægelsen tæller et par hundrede medlemmer og en del sympatisører.

»Hizb ut-Tahrir kan samle mange mennesker til en demonstration, men det betyder ikke, at bevægelsen får støtte for dem alle sammen. De demonstrerende møder op for at vise deres utilfredshed med eksempelvis genoptrykningen af Muhammed-tegningerne.«

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Manu Sareen (R) mener, at alle har ret til at bruge deres ytringsfrihed, men at imamerne og andre religiøse lærde bør tænke sig om to gange, før de deltager i en sådan demonstration.

»De skal passe på ikke at legitimere Hizb-ut Tahrirs synspunkter,« siger han.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Aarhus sådan set
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her