Privat vagtværn på gadepatrulje

Uniformsklædt mandskab i skud- og stiksikre veste vil i løbet af kort tid begynde at køre patrulje i villa- og boligkvarterer i Nordsjælland.

Artiklens øverste billede

Flere borgere og beboerforeninger i Nordsjælland er klar til at betale for beskyttelse af deres liv og ejendom.Det seneste års voldelige røverier i private hjem har fået tre beboerforeninger til at kontakte private vagtværn for at få dem til at patruljere i gaden.Vagtfirmaet Team Security har fået til opgave at patruljere et kvarter i Nordsjælland både i dag- og nattetimerne. Firmaet ønsker ikke at oplyse, hvor det har fået opgaven, men ifølge Team Security er der stor interesse for at hyre patruljevogne uden de traditionelle blå blink.»Efterspørgslen efter vores vagter er i øjeblikket så stor, at vi bliver nødt til at sige nej til kunder,« siger adm. direktør Kenneth Jönnson.Vagtfirmaet Danguard har fået forespørgsler fra beboerformænd fra Frederiksværk og Jægerspris i Nordsjælland, der ønsker at skabe tryghed i deres nabolag, og firmaet overvejer nu markedet for patruljering i boligkvartererne.»Folk opdager, at hvis de vil have sikkerhed, må de betale for det,« siger vagtchef Christian Hansen, Danguard.

En branche i vækst

Siden politireformen trådte i kraft den 1. januar 2007, er private vagter trukket i arbejdstøjet - nogle gange skudsikre veste - som aldrig før.Ifølge vagtselskaberne skyldes de mange opgaver og nye kunder, at danskere flere steder i landet oplever, at politiet efter politireformen ikke længere kan garantere deres sikkerhed og tryghed. I den seneste tid har der været bud efter de private vagter fra både uroplagede boligforeninger og private, og kort før jul blev der midlertidigt indsat private vagter i bybusser på udvalgte ruter i Århus.De private selskaber står også vagt i velhavende danskeres baghaver og ved teenage- og virksomhedsfester for at holde ubudne gæster væk.»Vi kan mærke, at den rå vold er stigende. Det er der ingen tvivl om. Politiet har så travlt, at det ikke kan nå det hele. Det ved borgerne, og derfor kontakter de os,« siger Christian Hansen, Danguard.

En skam for samfundet

Selv om han personligt kan se frem til øget omsætning, ærgrer Christian Hansen sig over udviklingen.»Hvis jeg hæver mig lidt op over firmaets økonomiske situation, er det en skam for samfundet, at det er blevet sådan, at det er nødvendigt for borgerne at hyre vagter,« siger han.Professor i politi ved Københavns Universitet Henrik Stevnsborg finder de private vagtværns indtog på de danske villaveje og i festlokaler problematisk.»Vagtselskaberne fisker i rørte vande, og de udfordrer den grundlæggende forståelse i samfundet af, at statens politi skal opretholde lov og orden,« siger Henrik Stevnsborg.»De private vagtværn har ikke flere beføjelser end andre borgere. Politiet har et repertoire af magtmidler og er uddannet til at bruge dem.«Henrik Stevnsborg peger desuden på, at det strider mod retsstaten og demokratiet, at kun de velstående kan købe sig til en sikkerhed.Det er Politiforbundets formand, Peter Ibsen, enig i. Han betegner udviklingen som uhyggelig.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen