FOA: Kommuner snyder ansatte

Rengøringsassistenter, husassistenter, pædagogmedhjælpere m.fl. har efter alt at dømme ikke fået alle de penge, som de har været berettiget til.

Artiklens øverste billede
Foto: Tine Hvolby

Ifølge formand Dennis Kristensen fra FOA - Fag og Arbejde - viser foreløbige beregninger, at der er er grupper, som ikke har opnået den aftalte og garanterede lønudvikling i den seneste treårige overenskomstperiode, fordi mange kommuner ikke har fået udmøntet de lokale lønpuljer med ny løn.

De officielle tal kommer i morgen fra Det Fælleskommunale Løndatakontor, men FOA-formanden er slet ikke i tvivl om, at en langt række af hans medlemmer er blevet snydt for månedlige lønstigninger på 200-300 kr.:

»Det stiller spørgsmål ved, om de lokale lønpuljer med ny løn overhovedet er til noget. Ganske vist er der en gennemsnitsløngaranti, der med en efterregulering sikrer vore medlemmer 72 pct. af beløbet, men det er stadig ikke godt nok, at man med tre års forsinkelse og uden renter kun får tre fjerdedele af, hvad man egentlig har krav på,« siger Dennis Kristensen.

I FOA skønner man, at pædagogmedhjælperne samlet mangler at få 78 mio. kr., mens rengøringsassistenterne mangler 66 mio. kr. fra kommunerne.

Med i forhandlinger


Dennis Kristensen slår fast, at FOA ikke vil være med til, at arbejdsgiverne fortsætter med at snyde grupper af ansatte for de penge, som de ellers har krav på.

»Derfor vil en af dagsordenerne ved de igangværende overenskomstforhandlinger blive, at der enten ikke skal afsættes flere penge til lokale forhandlinger - eller at der ikke skal afsættes decentrale lønkroner til de grupper, som igen og igen bliver snydt af kommunerne,« siger FOA-formanden og henviser til, at det samme skete i 2005.

Formanden for kommunernes løn- og personaleudvalg, borgmester Mads Lebech (K) erkender, at kommunerne ikke har været dygtige nok til at få fordelt pengene.

Opfordring til alle


Så sent som i december sendte Mads Lebech og udvalgets næstformand, borgmester Kjeld Hansen (S), et brev og en opfordring ud til samtlige kommuner om at få udmøntet de lokale lønpuljer på de forskellige faggrupper.

»Vi ved godt, at de nye kommuner har haft travlt med at få deres organisation på plads, og vi ved også, at de faglige organisationer nogle steder er temmelig uinteresserede i ny løn - men alligevel må vi forlange af kommunerne, at de bliver bedre til det. Det skal være på plads, og de skal kunne håndtere det,« siger Mads Lebech, der også gerne så, at arbejdsgiverne fik plads til at prioritere de lokale lønkroner mere frit på tværs af faggrupper.

»De lokale lønmidler er vigtige og burde f.eks. kunne bruges i rekrutteringsøjemed. F.eks. hvis kommunen ville tilbyde sosu-hjælpere og assistenter lidt mere i løn,« siger han.

Advaret tidligere


Debatten om ny løn var allerede oppe for et år siden, da fagforeningerne advarede kommunerne om, at man var bagud, når det gjaldt om at få udmøntet lokale lønmidler.

Foreløbige opgørelser viste på det tidspunkt, at store grupper med ny løn som bl.a. hk'ere og socialrådgivere havde opnået mindre lønstigninger end de faggrupper, der holdt sig uden for ny løn som f.eks. folkeskolelærere og pædagoger.

I fagbevægelsen har man generelt været skeptisk indstillet over for ny løn, der da heller aldrig er slået igennem for alvor, men tværtimod har været lidt af et smertensbarn. F.eks. har det aldrig ført til den ønskede lønspredning.

Forskere har peget på, at der aldrig fulgte nok penge med ordningen, og at lederne ikke har været tilstrækkeligt uddannede til at varetage opgaven.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.