OECD: Danskerne bliver syge af forurening

Danmark bør gøre mere for at passe på sit miljø. Danmark er bl.a. et af de OECD-lande, hvor forurening er skyld i flest dødsfald og sygdomme. Et godt miljø er en god forretning økonomisk for Danmark, siger OECD.

Rapporten blev offentliggjort kl. 12.30 i dag på et pressemøde, hvor miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og repræsentanter fra OECD deltager.

OECD roser Danmark for at have gjort en stor indsats på miljøområdet i perioden 1999-2007, som rapporten omhandler. Men det er ikke nok. Der er brug for en større indsats, mener OECD, som kommer med 37 anbefalinger til Danmark.

En af dem skyldes en konstatering af, at Danmark har en af de højeste dødsrater for bestemte kræfttyper, og at omkring 20 pct. af befolkningen plages af allergi og luftvejssygdomme. Derfor er der brug for at mindske luftforureningen fra forskellige partikler.

Blandt de øvrige anbefalinger er:

  • Danmark skal gøre mere for at bevare mangfoldigheden i naturen og befolkningens adgang til den, bl.a. ved at etablere nationalparker.
  • Miljøhensyn skal tænkes mere ind i transportpolitikken, bl.a. bør Danmark overveje at ændre afgifterne og indføre roadpricing, så det bliver dyrere at bruge bilen i forhold til at eje den.
  • Danmark skal gøre mere for at beskytte havmiljøet.
  • Indsatsen for at reducere CO 2-udledningen skal opprioriteres.

"I er et rigt land, og derfor bør I også have et godt miljø," sagde Lorens Lorentzen fra OECD på pressemødet.

Det betaler sig

Han understregede, at anbefalingerne ikke kun skyldes hensyn til sundhed og naturen, men også til økonomien.

"I har store indtægter fra landbrug og miljørelateret industri. Hvis I mister jeres grønne image, vil det koste jer dyrt," understregede han på pressemødet.

Han pegede på transport, landbrug og fiskeri som områder, hvor der især skal ske fremskridt, bl.a. skal landbruget bruge færre pesticider og udlede mindre kvælstof.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen