Købebryster eksploderer i krematorieovne

Kunstige brysters stigende popularitet blandt danske kvinder kan ende som en stor økonomisk belastning for både samfundet og kvindernes pårørende.

Artiklens øverste billede
Købebryster kan eksploderer i krematorier. Foto: Colourbox

Erfaringer fra udlandet, hvor brystoperationer har været udbredt i længere tid, viser, at de populære implantater ofte eksploderer under ligbrændinger og derfor må bortopereres inden den sidste rejse, skiver metroXpress.

»Det er et problem, der bliver talt meget om på internationale konferencer. Indholdet af implantaterne begynder simpelthen at koge, så de eksploderer og slynger silikone ud i hele ovnen,« siger professor Peter Bjerring, der er cheflæge på privathospitalet Mølholm.

Silikonen brænder først ved ekstremt høje temperaturer, og derfor bliver den ofte siddende som et klistret lag på ovnenes inderside. På sigt er det ødelæggende for de milliondyre anlæg, og derfor har blandt andet Storbritannien nu forbudt brænding af lig med silikonebryster. Med mindre der gives en særtilladelse, må de efterladte betale for at få implantaterne fjernet.

Ingen afklaring i Danmark

I Danmark har hverken krematorier eller myndigheder endnu taget officiel stilling til, hvordan afdødes silikonebryster skal håndteres, men det bliver nødvendigt, mener Peter Bjerring.

»Der er efterhånden temmelig mange ældre, der har fået indlagt silikone af den ene eller anden årsag, og efterhånden som de dør, vil problemerne også dukke op her. Hvis ikke vi gør noget ved det nu, kan det blive meget dyrt,« siger han.

Ifølge Danske Krematoriers Landsforening er der endnu ikke konstateret betydelige problemer med brænding af silikonebryster herhjemme. På baggrund af erfaringerne fra udlandet, vil foreningen nu diskutere, om der er brug for danske regler på området.

»Alt, hvad vi kommer i ovnene, skal være egnet til at brænde, og det er der noget, der tyder på, at siliconeimplantater ikke er. Men der er meget etik at tage hensyn til, så vi farer forsigtigt frem,« siger Tom Olsen, formanden for foreningens tekniske udvalg.

Kilde: MetroXpress

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen