Lærerflugt vækker bekymring

Et stigende antal lærere i Horsens Kommune skifter arbejde midt i skoleåret. Det skaber usikkerhed for elever og forældre.

Skolerne i Horsens Kommune har svært ved at fastholde lærerne. Ifølge kommunen har et stigende antal lærere valgt at skifte job midt i skoleåret. En tendens, der har vist sig i flere kommuner landet over, og mærkes på den lokale Østbirk Skole, der har 400 elever og 36 lærere.

I skoleåret 2006-2007 havde Østbirk Skole kun var planlagt at ansætte to nye lærere. Ved udgangen af 2007 havde det været nødvendigt at ansatte i alt seks.

»Lærere stiller – som alle andre faggrupper – krav til deres job, og hvis de ikke trives på én skole, har de i dag muligheden for når som helst at søge job på en anden. Konsekvenserne kan være, at elever og forældre føler sig utrygge ved, at en ny lærer overtager undervisningen,« siger skoleleder Svend Erik Milsgaard, Østbirk Skole.

»Og problemet kan være særligt stort i afgangsklasserne. Samtidig kan det være problematisk i det hele taget at finde en afløser blandt skolens lærere, fordi de – i modsætning til tidligere – stiller krav til fag og børnenes alder. Endelig kan lærernes jobskift resultere i, at planlagte projekter går i vasken,« siger han.

»Positiv tendens«

Skolechef Anna Marie Illum, Horsens Kommune, mener, at lærernes hyppige jobskifte er en tendens, der er kommet for at blive.

»Vi har været vant til, at mange lærere blev på den samme skole hele deres arbejdsliv. Hvis de endelig skiftede job, skete det ved skoleårets udgang. Men lærere har som alle andre faggrupper brug for at udvikle sig, og den positive tendens er vi nødt til at forholde os til,« siger hun.

For at løse problemerne har Horsens Kommune nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med ideer til, hvordan man kan fastholde og rekruttere lærere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen