Gevir fra elg fundet ved Løgstør

Mindst 4.000 år gammel elggevir gravet frem af nordjysk mose.

Artiklens øverste billede

Mens det overvejes, om elge skal genindføres til Danmark, eventuelt i en kæmpe indhegning i Lille Vildmose i Himmerland, fik Bjarne Jensen fra Mandstrup ved Løgstør for nylig dokumentation for, at elgen har levet her i en fjern fortid.

I forbindelse med en udgravning i et moseområde fandt føreren af gravemaskinen en kastestang fra en elgtyr et godt stykke nede i jorden. Elgtyrens gevir falder af hvert år i januar-februar, og hver af de to halvdele kaldes kastestang.

Uddød for flere tusind år siden

Bjarne Jensen siger til Danmarks Jægerforbunds netavis, at han vil forære stangen til det lille jagt- og skovbrugsmuseum på Dorf Møllegård ved Dronninglund. Elgen uddøde i Danmark for flere tusinde år siden. På museet har man foreløbig vurderet alderen på stangen til 4.000-7.500 år.

Danmarks Naturfredningsforening har foreslået, at man overvejer at genudsætter elge i Danmark enten frit i store skovområder eller i en stor indhegning i Lille Vildmose i Himmerland. Den er lige blevet fredet og står over for en større naturgenopretning.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen