*

Indland

Plan om at oplagre CO2 under Kalundborg

For at slippe for at lede CO2 ud i atmosfæren kan drivhusgassen sendes ned i undergrunden. Kraftværksindustrien peger på Kalundborg som en mulighed.

Kraftværksindustrien - støttet af EU - vil forsøge at løse problemet med stigende kulforbrug og CO2-udslip ved at oplagre drivhusgassen 700-1500 meter nede i undergrunden, og Kalundborg bliver måske hjemsted for Danmarks første underjordiske CO2-lager.

Ifølge DR Sjælland er det tanken at indfange den CO2, der er i kraftværkernes røggasser, komprimere den til en væske og deponere denne permanent dybt nede i undergrunden. Her vil størstedelen af denne CO2 blive opløst i reservoirvandet for derefter langsomt at mineraliseres.

Forskerne og kraftværkerne håber, at de snart kan få EU-penge til et egentligt demonstrationsanlæg i Kalundborg. Det kan få sin CO2 direkte fra Asnæsværket og Statoils raffinaderi.

Miljøgrupper er ikke begejstrede for underjordisk lagring af drivhusgasser. Fra miljøgruppen NOAH siger Palle Bendsen, at CO2-lagring vil forlænge kulalderen på ubestemt tid.

- Det vil konkurrere med vedvarende energi og energibesparelser om de begrænsede økonomiske midler, siger han.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her