Annonce
Indland

Piger bryder bedre den sociale arv

En tur ned ad studiegangen på medicin eller jura på hvilket som helst dansk universitet fortæller historien: Pigerne har indtaget de lange uddannelser på universiteterne.

Kvinderne rykker ind på universiteterne, mange som de første i familien. Foto: Jan Dagø

En ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet (SFI) viser, at pigerne i langt højere grad end drengene bryder den sociale arv. I løbet af de seneste 20 år har flere end tre gange så mange piger taget en universitetsuddannelse, mens tallet for drengene kun er fordoblet.

»Mange studier har vist, at den sociale arv var ubrydelig. Det interessante er, at vi kan vise, at den sociale arv er brudt, og det gælder særligt pigerne,« siger Martin Munk, som står bag undersøgelsen.

Sammen med James McIntosh fra Concordia University i Canada har han undersøgt de universitetsstuderende og deres sociale baggrund over en 20-årig periode.

Mødre med datter-ambitioner

Men hvorfor er pigerne mere tilbøjelige til at bryde den sociale arv?

»Vi ved det ikke med sikkerhed, for det har vi ikke undersøgt. Mit bud er, at pigerne er blevet stærkt påvirket af deres mødre, som har indset, at hvis døtrene skal klare sig bedre end dem selv, så skal de have mere uddannelse,« siger Martin Munk.

Han mener, at pigerne er mere opmærksomme på, hvad det betyder at få sig en uddannelse.

»Noget kunne tyde på, at pigerne er bedre til at opfange disse påvirkninger fra mødrene og institutionerne, som i vid udstrækning er påvirket af kvindeligt personale,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Om Fox-kritikken af Danmark: Når sandheden skal frem

Gennem generationer har danskerne valgt at opbygge samfundet anderledes end USA, hvilket aldrig har afholdt også danske politikere fra at kritisere amerikanerne for den måde, hvorpå de har valgt at indrette sig.
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Alt forladt...

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her